CO TO JEST INDEX GLIKEMICZNY?

W wyniku spożycia cukrów, wzrasta stężenie glukozy we krwi. Jednak tempo wzrostu glikemii uwarunkowane jest m.in. rodzajem spożytych węglowodanów. Na początku lat osiemdziesiątych David Jenkins i wsp. ocenił wpływ kilkudziesięciu produktów spożywczych, a także cukrów prostych, na poposiłkowe stężenie glukozy w grupie ochotników. Wyniki przeprowadzonych badań zaowocowały nowym podziałem żywności, która była źródłem węglowodanów i wpływała na stężenie glukozy we krwi. System ten badacze nazwali indeksem glikemicznym.

Co oznacza indeks glikemiczny?

Termin ten mówi o proporcji pola pod krzywą odpowiedzi glikemicznej po spożyciu 50 g węglowodanów przyswajalnych, znajdujących się w badanej żywności, oraz odpowiedzi glikemicznej na identyczną ilość węglowodanów zawartych w referencyjnym produkcie (glukoza lub białe pieczywo) spożytym przez tą samą osobę badaną.

Index glikemiczny (IG) = (IAUC* produktu badanego) / (IAUC* produktu referencyjnego) x 100%

*IAUC (z ang. incremental area under the curve) - pole pod krzywą glikemii poposiłkowej powyżej wartości glikemii oznaczonej na czczo

Podział żywności w zależności od indeksu glikemicznego

Im stężenie glukozy po danym produkcie jest wyższe, tym wyższy jest indeks glikemiczny spożytej żywności. Bell i wsp. podzielili produkty spożywcze na żywność o:

  • niskim indeksie glikemicznym (IG ≤ 55),
  • średnim indeksie glikemicznym (IG 55-70),
  • wysokim indeksie glikemicznym (IG >70).

Wysokim indeksem glikemicznym charakteryzują się zazwyczaj oczyszczone zbożowe produkty przetworzone, ziemniaki, biały ryż, słodycze, a także słodzone i słodkie napoje. Natomiast surowe warzywa i owoce, a także nasiona roślin strączkowych mają w większości niski indeks glikemiczny.

IG w praktyce

Indeks glikemiczny równy 60 oznacza, że po spożyciu 50 g węglowodanów przyswajalnych w danym produkcie, wzrost stężenia glukozy we krwi będzie o 40% mniejszy niż wzrost glikemii po spozyciu 50 g „czystej” glukozy (lub 50 g węglowodanów przyswajalnych z białego pieczywa).

Rzetelne informacje o IG

W Internecie można odnaleźć wiele materiałów poświęconych wartościom IG. Jednak część z nich pokazuje wartości błędne, dlatego zaleca się, aby korzystać bezpośrednio z danych zawartych w publikacjach naukowych lub też można sięgnąć do największej bazy indeksu glikemicznego produktów spożywczych przygotowanej przez zespół prof. Jennie Brand-Miller z Uniwersytetu w Sydney (http://www.glycemicindex.com).


Wybrane piśmiennictwo:

  1. Bell S., Sears B., 2003. Low-Glycemic-Load Diets: Impact On Obesity And Chronic Diseases. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 43, 357–377
  2. FAO/Who, 1998. Carbohydrates In Human Nutrition. The Report Of A Joint FAO/WHO Expert Consultation. FAO Food And Nutrition. Paper 66. Rome
  3. Jenkins D.., Wolever T., Taylor R., Barker H., Fielden H., Baldwin J., Bowling A., Newman H., Jenkins A., Goff D., 1981. Glycemic Index Of Foods: A Physiological Basis For Carbohydrate Exchange. J. Clin. Nutr. 34, 362–366.

 

PODOBNE ARTYKUŁY

Błonnik pokarmowy w profilaktyce i dietoterapii

BŁONNIK POKARMOWY W PROFILAKTYCE I DIETOTERAPII Konferencja Naukowo-Szkoleniowa „Błonnik pokarmowy w profilaktyce i dietoterapii”, odbyła się w Warszawie dnia 19 ...
Czytaj Dalej

Standardy postępowania dietetycznego w kardiologii – stanowisko PTD 2016

STANDARDY POSTĘPOWANIA DIETETYCZNEGO W KARDIOLOGII - STANOWISKO PTD 2016 Choroby układu sercowo-naczyniowego (ang. Cardiovascular Disease, CVD),  stanowią główną przyczynę zgonów, ...
Czytaj Dalej

Standardy leczenia dietetycznego otyłości prostej u osób dorosłych – Stanowisko PTD 2015

STANDARDY LECZENIA DIETETYCZNEGO OTYŁOŚCI PROSTEJ U OSÓB DOROSŁYCH - STANOWISKO PTD 2015 Polskie Towarzystwo Dietetyki zapoczątkowało publikację standardów leczenia dietetycznego ...
Czytaj Dalej

Kodeks etyki zawodowej dietetyka

KODEKS ETYKI ZAWODOWEJ DIETETYKA „Kodeks etyki zawodowej dietetyka Rzeczypospolitej Polskiej” został uchwalony przez Krajowy Zjazd Delegatów Polskiego Towarzystwa Dietetyki 20 ...
Czytaj Dalej

DIETETYK – profesjonalny doradca

DIETETYK - PROFESJONALNY DORADCA Dietetyk jest wykwalifikowanym specjalistą ochrony zdrowia, który posiada szeroką wiedzę w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego. Poprzez ...
Czytaj Dalej

Czy jedzenie śniadań może pomagać w nauce?

CZY JEDZENIE ŚNIADAŃ MOŻE POMAGAĆ W NAUCE? Śniadanie jako pierwszy, i za wielu dietetyków uważany jako najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dostarcza energii ...
Czytaj Dalej

Witamina B12

WITAMINA B12 Witamina B12 znana jest również pod nazwą kobalamina. Zaliczana jest do witamin z grupy B, które są rozpuszczalne w wodzie ...
Czytaj Dalej

Dieta cud, czyli marzenie każdej kobiety

DIETA CUD, CZYLI MARZENIE KAŻDEJ KOBIETY Media co jakiś czas przedstawiają nowe metody na zrzucenie zbędnych kilogramów bez wysiłku. “Jesz ...
Czytaj Dalej

Czy można jeść po godzinie 18?

CZY MOŻNA JEŚĆ PO GODZINIE 18? Mówi się „śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi” oraz „śniadanie ...
Czytaj Dalej

Czy ziemniaki tuczą?

CZY ZIEMNIAKI TUCZĄ? Z punktu widzenia żywieniowca, ziemniaki nie są zaliczane do grupy warzyw. Wynika to z faktu, że bogate są ...
Czytaj Dalej

Nadmiar soli w diecie

NADMIAR SOLI W DIECIE Sól, a w zasadzie sód potrzebny jest człowiekowi m.in. do utrzymania odpowiedniego ciśnienia krwi. W dużym uproszczeniu: ...
Czytaj Dalej

Jak wygrać z monotonią w diecie?

JAK WYGRAĆ Z MONOTONIĄ W DIECIE? Każdy miewa czasem problem z pomysłem na obiad lub śniadanie. Codziennie powtarzające się kanapki z żółtym ...
Czytaj Dalej