CZERWONY RYŻ POMAGA OBNIŻYĆ CHOLESTEROL

Choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę zgonów w Polsce. Jak wykazały wyniki badania NATPOL 2011, na hipercholesterolemię choruje około 18 milionów dorosłych  Polaków. I tylko u 8% pacjentów leczenie wysokiego stężenia cholesterolu jest skuteczne. A należy podkreślić, że dyslipidemie są jednym z głównych modyfikowalnych czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego.

Żywność lekiem?

Pierwszym krokiem w postępowaniu z pacjentem kardiologicznym jest zmiana stylu życia, w tym przede wszystkim diety. Dlatego też w postępowaniu dietetycznym ważną rolę odgrywa żywność bogata w składniki bioaktywne, które wykazują udokumentowany naukowo, pozytywny wpływ na organizm człowieka. W ostatnich latach bardzo popularny w walce z wysokim stężeniem cholesterolu stał się fermentowany czerwony ryż, który określany jest często „naturalną statyną”.

Statyny stanowią podstawową grupę leków wykorzystywana w leczeniu zaburzeń lipidowych. Badania nad tymi związkami rozpoczęli Japończycy już w latach 70. Wykazali oni, że związki produkowane przez grzyby strzępkowe mają właściwości obniżające stężenie cholesterolu,  ponieważ statyny są inhibitorami reduktazy HMG-CoA i blokują jego endogenną produkcję.

Monakolina K z czerwonego ryżu działa jak statyna

Monakolinę K wyizolowano w 1975 roku z czerwonych drożdży ryżu chińskiego (z ang. red yeast rice). Surowiec ten od stuleci wykorzystywany jest w Chinach jako źródło czerwonego barwnika.

Badania naukowe potwierdziły, że monakolina hamuje aktywność reduktazy HMG-CoA i z powodzeniem może być stosowana w terapii obniżającej stężenie cholesterolu. Sfermentowany ryż czerwony uznano za nutraceutyk. Obniżenie stężenia cholesterolu do nawet ok. 20% obserwuje się przy spożyciu monakoliny K w dawce 2,5-10 mg/dobę.

Należy podkreślić, że u części osób spożywających ten produkt obserwuje się działania niepożądane takie jak w przypadku statyn. Dlatego też do diety należy wprowadzać go rozważnie, ponieważ jego długofalowe oddziaływanie na organizm nie zostało udokumentowane. Poza tym trudno jest oszacować dawkę monakoliny, jaką można spożyć z żywnością. Szczególną ostrożność należy też zachować w przypadku stosowania suplementów diety zawierających monakolinę, ponieważ ich jakość może być niska.

Opinia Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA)

EFSA wydała pozytywną decyzję stosowania oświadczenia zdrowotnego odnośnie Monascus purpureus, czyli  fermentowanego czerwonego ryżu. Jego treść jest następująca: „Monakolina K z fermentowanego czerwonego ryżu pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi”. Oświadczenie może być stosowane wyłącznie w odniesieniu do żywności zapewniającej spożycie 10 mg monakoliny K z fermentowanego czerwonego ryżu dziennie. Aby oświadczenie mogło być stosowane, podaje się informację dla konsumenta, że korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 10 mg monakoliny K z produktów z fermentowanego czerwonego ryżu.

Co o monakolinie mówią wytyczne kardiologów z 2016 roku?

Nutraceutyki zawierające monakolinę mogą być zalecane w przypadku pacjentów z hiperlipidemią, niekwalifikujących się do leczenia statynami z uwagi na zbyt niskie całkowite ryzyko sercowo-naczyniowe.


Wybrane piśmiennictwo:

  1. Gordon RY, Cooperman T, Obermeyer W, Becker DJ. Marked variability of monacolin levels in commercial red yeast rice products: buyer beware. Arch Intern Med, 2010; 170: 1722–1727. 146.
  2. Grupa Robocza Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC) i Europejskiego Towarzystwa Miażdżycowego (EAS) do spraw leczenia zaburzeń lipidowych: Wytyczne ESC/EAS dotyczące leczenia zaburzeń lipidowych w 2016 roku. Kardiologia Polska 2016; 74, 11: 1234–1318; DOI: 10.5603/KP.2016.0157
  3. Li Y, Jiang L, Jia Z et al. A meta-analysis of red yeast rice: an effective and relatively safe alternative approach for dyslipidemia. PLoS One, 2014; 9: e98611

 

PODOBNE ARTYKUŁY

Błonnik pokarmowy w profilaktyce i dietoterapii

BŁONNIK POKARMOWY W PROFILAKTYCE I DIETOTERAPII Konferencja Naukowo-Szkoleniowa „Błonnik pokarmowy w profilaktyce i dietoterapii”, odbyła się w Warszawie dnia 19 ...
Czytaj Dalej

Standardy postępowania dietetycznego w kardiologii – stanowisko PTD 2016

STANDARDY POSTĘPOWANIA DIETETYCZNEGO W KARDIOLOGII - STANOWISKO PTD 2016 Choroby układu sercowo-naczyniowego (ang. Cardiovascular Disease, CVD),  stanowią główną przyczynę zgonów, ...
Czytaj Dalej

Standardy leczenia dietetycznego otyłości prostej u osób dorosłych – Stanowisko PTD 2015

STANDARDY LECZENIA DIETETYCZNEGO OTYŁOŚCI PROSTEJ U OSÓB DOROSŁYCH - STANOWISKO PTD 2015 Polskie Towarzystwo Dietetyki zapoczątkowało publikację standardów leczenia dietetycznego ...
Czytaj Dalej

Kodeks etyki zawodowej dietetyka

KODEKS ETYKI ZAWODOWEJ DIETETYKA „Kodeks etyki zawodowej dietetyka Rzeczypospolitej Polskiej” został uchwalony przez Krajowy Zjazd Delegatów Polskiego Towarzystwa Dietetyki 20 ...
Czytaj Dalej

DIETETYK – profesjonalny doradca

DIETETYK - PROFESJONALNY DORADCA Dietetyk jest wykwalifikowanym specjalistą ochrony zdrowia, który posiada szeroką wiedzę w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego. Poprzez ...
Czytaj Dalej

Czy jedzenie śniadań może pomagać w nauce?

CZY JEDZENIE ŚNIADAŃ MOŻE POMAGAĆ W NAUCE? Śniadanie jako pierwszy, i za wielu dietetyków uważany jako najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dostarcza energii ...
Czytaj Dalej

Witamina B12

WITAMINA B12 Witamina B12 znana jest również pod nazwą kobalamina. Zaliczana jest do witamin z grupy B, które są rozpuszczalne w wodzie ...
Czytaj Dalej

Dieta cud, czyli marzenie każdej kobiety

DIETA CUD, CZYLI MARZENIE KAŻDEJ KOBIETY Media co jakiś czas przedstawiają nowe metody na zrzucenie zbędnych kilogramów bez wysiłku. “Jesz ...
Czytaj Dalej

Czy można jeść po godzinie 18?

CZY MOŻNA JEŚĆ PO GODZINIE 18? Mówi się „śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi” oraz „śniadanie ...
Czytaj Dalej

Czy ziemniaki tuczą?

CZY ZIEMNIAKI TUCZĄ? Z punktu widzenia żywieniowca, ziemniaki nie są zaliczane do grupy warzyw. Wynika to z faktu, że bogate są ...
Czytaj Dalej

Nadmiar soli w diecie

NADMIAR SOLI W DIECIE Sól, a w zasadzie sód potrzebny jest człowiekowi m.in. do utrzymania odpowiedniego ciśnienia krwi. W dużym uproszczeniu: ...
Czytaj Dalej

Jak wygrać z monotonią w diecie?

JAK WYGRAĆ Z MONOTONIĄ W DIECIE? Każdy miewa czasem problem z pomysłem na obiad lub śniadanie. Codziennie powtarzające się kanapki z żółtym ...
Czytaj Dalej