
WAPŃ - CZY MOŻE MI GO BRAKOWAĆ?
3 września 2013 roku na spotkaniu ekspertów towarzystw i instytutów naukowych, zorganizowanym przez Komitet Żywienia Człowieka PAN oraz Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych ustalono „Stanowisko zespołu ekspertów dotyczące zapobiegania niedoborom wapnia w diecie Polaków oraz roli produktów mlecznych, w tym jogurtu, w zdrowym żywieniu”:
„Prawidłowe żywienie to podstawowy kanon nie tylko rozwoju i zdrowia człowieka, ale przede wszystkim obniżenia ryzyka wystąpienia chorób dietozależnych.
Wzrost częstości występowania niskiej masy kostnej, który jest obserwowany zarówno w populacji dziecięcej, jak i u dorosłych, skutkuje w późniejszym okresie, tj. dorosłości i starszym, rosnącym odsetkiem osób z osteopenią i osteoporozą, chorobami układu krążenia, cukrzycą itp. Jest to związane m.in. ze złym sposobem żywienia i wymusza konieczność jego zmiany w kierunku prozdrowotnym.
Szczególnie niepokojące jest niewystarczające spożycie wapnia zwłaszcza przez dzieci i młodzież. Stąd Grupa Ekspertów po dokonaniu analizy istniejących w piśmiennictwie danych, jak i dyskusji naukowej przyjęła następujące stanowisko:
- Jednym z najpoważniejszych problemów występujących we wszystkich grupach wiekowych jest niewystarczające spożycie wapnia.
- Należy zapewnić spożycie wapnia na poziomie odpowiednim do wieku.
- Wapń powinien pochodzić z prawidłowo zbilansowanej codziennej diety, uzupełnianej w razie potrzeby żywnością wzbogacaną. Należy uwzględnić zasadę urozmaiconej diety, a także zawartość wapnia w poszczególnych produktach oraz zawartość innych składników odżywczych, które determinują rolę różnych produktów w codziennej diecie wszystkich grup wiekowych.
- Najlepszym źródłem wapnia w codziennej diecie jest mleko i produkty mleczne ze względu na jego zawartość i przyswajalność. Spożycie mleka płynnego jest dość wysokie w stosunku do innych produktów mlecznych. Biorąc pod uwagę zawartość wapnia i ogólną wartość odżywczą jogurtu oraz preferencje smakowe Polaków należy rekomendować włączenie go do codziennej diety.
- Jogurt ze względu na różny asortyment (jogurty naturalne i smakowe) może stanowić wartościową część codziennych posiłków (np. jako niskotłuszczowy zamiennik śmietany) lub deser. Powinien też stanowić zdrową alternatywę dla wysokokalorycznych przekąsek lub słodyczy.
- Dzieci powinny spożywać 3-4 porcje mleka i produktów mlecznych, natomiast dorośli min. 2 porcje dziennie.”
Źródło:
http://www.knozc.pan.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=87:stanowisko-zespou-ekspertow&catid=32&Itemid=46
PODOBNE ARTYKUŁY

Błonnik pokarmowy w profilaktyce i dietoterapii
Czytaj Dalej

Standardy postępowania dietetycznego w kardiologii – stanowisko PTD 2016
Czytaj Dalej

Standardy leczenia dietetycznego otyłości prostej u osób dorosłych – Stanowisko PTD 2015
Czytaj Dalej

Kodeks etyki zawodowej dietetyka
Czytaj Dalej

DIETETYK – profesjonalny doradca
Czytaj Dalej

Czy jedzenie śniadań może pomagać w nauce?
Czytaj Dalej

Witamina B12
Czytaj Dalej

Dieta cud, czyli marzenie każdej kobiety
Czytaj Dalej

Czy można jeść po godzinie 18?
Czytaj Dalej

Czy ziemniaki tuczą?
Czytaj Dalej

Nadmiar soli w diecie
Czytaj Dalej

Jak wygrać z monotonią w diecie?
Czytaj Dalej