
CZYM JEST RWS?
Skrót RWS oznacza referencyjne wartości spożycia. Jeszcze kilka lat temu bardzo podobne informacje funkcjonowały pod akronimem GDA (wskazane dzienne spożycie). Jest to typowa ilość składników pokarmowych, zazwyczaj spożywanych przez większość osób dorosłych w ciągu całego dnia. Na ich podstawie można ocenić udział składników odżywczych w porcji danego produktu. Informacje te podawane są dobrowolnie przez producentów żywności.
Należy podkreślić, że nie są to zalecenia żywieniowe, zatem przedstawione ilości składników odżywczych nie oznaczają ilości, które powinny być spożyte przez dorosłego człowieka dla zachowania zdrowia.
Referencyjne wartości spożycia przedstawiane są dla jednej porcji produktu, którą spożywa się jednorazowo. Na etykiecie informacja ta może odnosić się do wartości energetycznej żywności lub też innych skalników odżywczych. Przedstawiane wartości przeliczane są w odniesieniu do przeciętnej „osoby dorosłej” (tabela 1).
Tabela 1. Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).
Wartość energetyczna lub składnik odżywczy | Referencyjne wartości spożycia |
Wartość energetyczna | 8 400 kJ/2 000 kcal |
Tłuszcz | 70 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 20 g |
Węglowodany | 260 g |
Cukry | 90 g |
Białko | 50 g |
Sól | 6 g |
Jak RWS wygląda na opakowaniu?
Wartości RWS przedstawiane są w formie graficznej zazwyczaj na froncie opakowania produktu spożywczego. Na etykiecie odnajdziemy informację, ile energii i składników odżywczych znajduje się w danej porcji żywności, a także jaką wartość procentową referencyjnych wartości spożycia stanowi ta ilość.
Przykładowe oznaczenia na opakowaniu:
- front etykiety
- tył etykiety
Wartość odżywcza produktu po przyrządzeniu | Na 100 g | Na porcję 144 g | %RWS* Na porcję 144g |
Wartość energetyczna | 214 kJ/50 kcal | 307 kJ/72 kcal | 4% |
Tłuszcz
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0g
0g |
0g
0g |
0%
0% |
Węglowodany
w tym cukry |
11g
11g |
16g
16g |
6%
17% |
Białko | 1,7g | 2,4g | 5% |
Sól | 0,01g | 0,02g | 0% |
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).
Wybrane piśmiennictwo:
- Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
PODOBNE ARTYKUŁY

Błonnik pokarmowy w profilaktyce i dietoterapii
Czytaj Dalej

Standardy postępowania dietetycznego w kardiologii – stanowisko PTD 2016
Czytaj Dalej

Standardy leczenia dietetycznego otyłości prostej u osób dorosłych – Stanowisko PTD 2015
Czytaj Dalej

Kodeks etyki zawodowej dietetyka
Czytaj Dalej

DIETETYK – profesjonalny doradca
Czytaj Dalej

Czy jedzenie śniadań może pomagać w nauce?
Czytaj Dalej

Witamina B12
Czytaj Dalej

Dieta cud, czyli marzenie każdej kobiety
Czytaj Dalej

Czy można jeść po godzinie 18?
Czytaj Dalej

Czy ziemniaki tuczą?
Czytaj Dalej

Nadmiar soli w diecie
Czytaj Dalej

Jak wygrać z monotonią w diecie?
Czytaj Dalej