CZYM JEST RWS?

Skrót RWS oznacza referencyjne wartości spożycia. Jeszcze kilka lat temu bardzo podobne informacje funkcjonowały pod akronimem GDA (wskazane dzienne spożycie). Jest to typowa ilość składników pokarmowych, zazwyczaj spożywanych przez większość osób dorosłych w ciągu całego dnia. Na ich podstawie można ocenić udział składników odżywczych w porcji danego produktu. Informacje te podawane są dobrowolnie przez producentów żywności.

Należy podkreślić, że nie są to zalecenia żywieniowe, zatem przedstawione ilości składników odżywczych  nie oznaczają ilości, które powinny być spożyte przez dorosłego człowieka dla zachowania zdrowia.

Referencyjne wartości spożycia przedstawiane są dla jednej porcji produktu, którą spożywa się jednorazowo. Na etykiecie informacja ta może odnosić się do wartości energetycznej żywności lub też innych skalników odżywczych. Przedstawiane wartości przeliczane są w odniesieniu do przeciętnej „osoby dorosłej” (tabela 1).

Tabela 1. Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).
Wartość energetyczna lub składnik odżywczy Referencyjne wartości spożycia
Wartość energetyczna 8 400 kJ/2 000 kcal
Tłuszcz 70 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 20 g
Węglowodany 260 g
Cukry 90 g
Białko 50 g
Sól 6 g

Jak RWS wygląda na opakowaniu?

Wartości RWS przedstawiane są w formie graficznej zazwyczaj na froncie opakowania produktu spożywczego. Na etykiecie odnajdziemy informację, ile energii i składników odżywczych znajduje się w danej porcji żywności, a także jaką wartość procentową referencyjnych wartości spożycia stanowi ta ilość.

Przykładowe oznaczenia na opakowaniu:

  • front etykiety

  • tył etykiety
Wartość odżywcza produktu po przyrządzeniu Na 100 g Na porcję 144 g %RWS* Na porcję 144g
Wartość energetyczna 214 kJ/50 kcal 307 kJ/72 kcal 4%
Tłuszcz

w tym kwasy tłuszczowe  nasycone

0g

0g

0g

0g

0%

0%

Węglowodany

w tym cukry

11g

11g

16g

16g

6%

17%

Białko 1,7g 2,4g 5%
Sól 0,01g 0,02g 0%

* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal).


Wybrane piśmiennictwo:

  1. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

PODOBNE ARTYKUŁY

Błonnik pokarmowy w profilaktyce i dietoterapii

BŁONNIK POKARMOWY W PROFILAKTYCE I DIETOTERAPII Konferencja Naukowo-Szkoleniowa „Błonnik pokarmowy w profilaktyce i dietoterapii”, odbyła się w Warszawie dnia 19 ...
Czytaj Dalej

Standardy postępowania dietetycznego w kardiologii – stanowisko PTD 2016

STANDARDY POSTĘPOWANIA DIETETYCZNEGO W KARDIOLOGII - STANOWISKO PTD 2016 Choroby układu sercowo-naczyniowego (ang. Cardiovascular Disease, CVD),  stanowią główną przyczynę zgonów, ...
Czytaj Dalej

Standardy leczenia dietetycznego otyłości prostej u osób dorosłych – Stanowisko PTD 2015

STANDARDY LECZENIA DIETETYCZNEGO OTYŁOŚCI PROSTEJ U OSÓB DOROSŁYCH - STANOWISKO PTD 2015 Polskie Towarzystwo Dietetyki zapoczątkowało publikację standardów leczenia dietetycznego ...
Czytaj Dalej

Kodeks etyki zawodowej dietetyka

KODEKS ETYKI ZAWODOWEJ DIETETYKA „Kodeks etyki zawodowej dietetyka Rzeczypospolitej Polskiej” został uchwalony przez Krajowy Zjazd Delegatów Polskiego Towarzystwa Dietetyki 20 ...
Czytaj Dalej

DIETETYK – profesjonalny doradca

DIETETYK - PROFESJONALNY DORADCA Dietetyk jest wykwalifikowanym specjalistą ochrony zdrowia, który posiada szeroką wiedzę w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego. Poprzez ...
Czytaj Dalej

Czy jedzenie śniadań może pomagać w nauce?

CZY JEDZENIE ŚNIADAŃ MOŻE POMAGAĆ W NAUCE? Śniadanie jako pierwszy, i za wielu dietetyków uważany jako najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dostarcza energii ...
Czytaj Dalej

Witamina B12

WITAMINA B12 Witamina B12 znana jest również pod nazwą kobalamina. Zaliczana jest do witamin z grupy B, które są rozpuszczalne w wodzie ...
Czytaj Dalej

Dieta cud, czyli marzenie każdej kobiety

DIETA CUD, CZYLI MARZENIE KAŻDEJ KOBIETY Media co jakiś czas przedstawiają nowe metody na zrzucenie zbędnych kilogramów bez wysiłku. “Jesz ...
Czytaj Dalej

Czy można jeść po godzinie 18?

CZY MOŻNA JEŚĆ PO GODZINIE 18? Mówi się „śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi” oraz „śniadanie ...
Czytaj Dalej

Czy ziemniaki tuczą?

CZY ZIEMNIAKI TUCZĄ? Z punktu widzenia żywieniowca, ziemniaki nie są zaliczane do grupy warzyw. Wynika to z faktu, że bogate są ...
Czytaj Dalej

Nadmiar soli w diecie

NADMIAR SOLI W DIECIE Sól, a w zasadzie sód potrzebny jest człowiekowi m.in. do utrzymania odpowiedniego ciśnienia krwi. W dużym uproszczeniu: ...
Czytaj Dalej

Jak wygrać z monotonią w diecie?

JAK WYGRAĆ Z MONOTONIĄ W DIECIE? Każdy miewa czasem problem z pomysłem na obiad lub śniadanie. Codziennie powtarzające się kanapki z żółtym ...
Czytaj Dalej