
ROZKŁAD POSIŁKÓW I ICH KALORYCZNOŚCI W CIĄGU DNIA
Nieodzownym elementem zasad prawidłowego żywienia jest regularność w spożywaniu posiłków. Powinny być one zbilansowane pod kątem wartości odżywczej i potrzeb żywieniowych danej osoby.
Optymalna liczba posiłków
Wytyczne Instytutu Żywności i Żywienia wskazują, że optymalną ilością są 4-5 posiłki spożywane w ciągu dnia. Idealnie zbilansowany posiłek jest źródłem białka, węglowodanów złożonych, tłuszczów nienasyconych oraz witamin i związków mineralnych, w tym przede wszystkim wapnia. Dlatego też modelowy posiłek składa się:
- z produktów zbożowych lub skrobiowych, które dostarczają węglowodanów złożonych;
- mięsa/ryb/jaj/roślin strączkowych, będących źródłem białka;
- tłuszczów roślinnych;
- warzyw i/lub owoców, będących źródłem witamin, związków mineralnych i błonnika;
- mleka i/lub produktów mlecznych, stanowiących źródło wapnia.
Do oceny poprawności zestawienia posiłków pod względem jakościowym, czyli zawartości w nich kluczowych składników pokarmowych, można wykorzystać test Bielińskiej z modyfikacją Kuleszy i wsp.
Wartość energetyczna poszczególnych posiłków
Posiłek o największej kaloryczności stanowi obiad, następnie śniadanie i kolacja. Niską kalorycznością, na poziomie 5-10% energii z diety przypada na 2. śniadanie oraz podwieczorek. Zalecany procentowy rozkład wartości energetycznej diety całodziennej racji pokarmowej osoby dorosłej przedstawiono w tabeli 1.
Tabela 1. Procentowy rozkład całodziennej wartości energetycznej diety osoby dorosłej na posiłki.
Posiłek | Liczba posiłków | |
4 | 5 | |
Śniadanie | 25-30% | 25-30% |
II śniadanie | 5-10% | 5-10% |
Obiad | 35-40% | 35-40% |
Podwieczorek | - | 5-10% |
Kolacja | 25-30% | 15-20% |
Wybrane piśmiennictwo:
- Gronowska-Senger A. Zarys oceny żywienia. SGGW, Warszawa 2013
- Jarosz (red.): 2012: Normy żywienia dla populacji polskiej - nowelizacja, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa
PODOBNE ARTYKUŁY

Błonnik pokarmowy w profilaktyce i dietoterapii
Czytaj Dalej

Standardy postępowania dietetycznego w kardiologii – stanowisko PTD 2016
Czytaj Dalej

Standardy leczenia dietetycznego otyłości prostej u osób dorosłych – Stanowisko PTD 2015
Czytaj Dalej

Kodeks etyki zawodowej dietetyka
Czytaj Dalej

DIETETYK – profesjonalny doradca
Czytaj Dalej

Czy jedzenie śniadań może pomagać w nauce?
Czytaj Dalej

Witamina B12
Czytaj Dalej

Dieta cud, czyli marzenie każdej kobiety
Czytaj Dalej

Czy można jeść po godzinie 18?
Czytaj Dalej

Czy ziemniaki tuczą?
Czytaj Dalej

Nadmiar soli w diecie
Czytaj Dalej

Jak wygrać z monotonią w diecie?
Czytaj Dalej