ROZKŁAD POSIŁKÓW I ICH KALORYCZNOŚCI W CIĄGU DNIA

Nieodzownym elementem zasad prawidłowego żywienia jest regularność w spożywaniu posiłków. Powinny być one zbilansowane pod kątem wartości odżywczej i potrzeb żywieniowych danej osoby.

Optymalna liczba posiłków

Wytyczne Instytutu Żywności i Żywienia wskazują, że optymalną ilością są 4-5 posiłki spożywane w ciągu dnia. Idealnie zbilansowany posiłek jest źródłem białka, węglowodanów złożonych, tłuszczów nienasyconych oraz witamin i związków mineralnych, w tym przede wszystkim wapnia. Dlatego też modelowy posiłek składa się:

  • z produktów zbożowych lub skrobiowych, które dostarczają węglowodanów złożonych;
  • mięsa/ryb/jaj/roślin strączkowych, będących źródłem białka;
  • tłuszczów roślinnych;
  • warzyw i/lub owoców, będących źródłem witamin, związków mineralnych i błonnika;
  • mleka i/lub produktów mlecznych, stanowiących źródło wapnia.

Do oceny poprawności zestawienia posiłków pod względem jakościowym, czyli zawartości w nich kluczowych składników pokarmowych, można wykorzystać test Bielińskiej z modyfikacją Kuleszy i wsp.

Wartość energetyczna poszczególnych posiłków

Posiłek o największej kaloryczności stanowi obiad, następnie śniadanie i kolacja. Niską kalorycznością, na poziomie 5-10% energii z diety przypada na 2. śniadanie oraz podwieczorek. Zalecany procentowy rozkład wartości energetycznej diety całodziennej racji pokarmowej osoby dorosłej przedstawiono w tabeli 1.

Tabela 1. Procentowy rozkład całodziennej wartości energetycznej diety osoby dorosłej na posiłki.

Posiłek Liczba posiłków
4 5
Śniadanie 25-30% 25-30%
II śniadanie 5-10% 5-10%
Obiad 35-40% 35-40%
Podwieczorek - 5-10%
Kolacja 25-30% 15-20%

Wybrane piśmiennictwo:

  1. Gronowska-Senger A. Zarys oceny żywienia. SGGW, Warszawa 2013
  2. Jarosz (red.): 2012: Normy żywienia dla populacji polskiej - nowelizacja, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa

PODOBNE ARTYKUŁY

Błonnik pokarmowy w profilaktyce i dietoterapii

BŁONNIK POKARMOWY W PROFILAKTYCE I DIETOTERAPII Konferencja Naukowo-Szkoleniowa „Błonnik pokarmowy w profilaktyce i dietoterapii”, odbyła się w Warszawie dnia 19 ...
Czytaj Dalej

Standardy postępowania dietetycznego w kardiologii – stanowisko PTD 2016

STANDARDY POSTĘPOWANIA DIETETYCZNEGO W KARDIOLOGII - STANOWISKO PTD 2016 Choroby układu sercowo-naczyniowego (ang. Cardiovascular Disease, CVD),  stanowią główną przyczynę zgonów, ...
Czytaj Dalej

Standardy leczenia dietetycznego otyłości prostej u osób dorosłych – Stanowisko PTD 2015

STANDARDY LECZENIA DIETETYCZNEGO OTYŁOŚCI PROSTEJ U OSÓB DOROSŁYCH - STANOWISKO PTD 2015 Polskie Towarzystwo Dietetyki zapoczątkowało publikację standardów leczenia dietetycznego ...
Czytaj Dalej

Kodeks etyki zawodowej dietetyka

KODEKS ETYKI ZAWODOWEJ DIETETYKA „Kodeks etyki zawodowej dietetyka Rzeczypospolitej Polskiej” został uchwalony przez Krajowy Zjazd Delegatów Polskiego Towarzystwa Dietetyki 20 ...
Czytaj Dalej

DIETETYK – profesjonalny doradca

DIETETYK - PROFESJONALNY DORADCA Dietetyk jest wykwalifikowanym specjalistą ochrony zdrowia, który posiada szeroką wiedzę w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego. Poprzez ...
Czytaj Dalej

Czy jedzenie śniadań może pomagać w nauce?

CZY JEDZENIE ŚNIADAŃ MOŻE POMAGAĆ W NAUCE? Śniadanie jako pierwszy, i za wielu dietetyków uważany jako najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dostarcza energii ...
Czytaj Dalej

Witamina B12

WITAMINA B12 Witamina B12 znana jest również pod nazwą kobalamina. Zaliczana jest do witamin z grupy B, które są rozpuszczalne w wodzie ...
Czytaj Dalej

Dieta cud, czyli marzenie każdej kobiety

DIETA CUD, CZYLI MARZENIE KAŻDEJ KOBIETY Media co jakiś czas przedstawiają nowe metody na zrzucenie zbędnych kilogramów bez wysiłku. “Jesz ...
Czytaj Dalej

Czy można jeść po godzinie 18?

CZY MOŻNA JEŚĆ PO GODZINIE 18? Mówi się „śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi” oraz „śniadanie ...
Czytaj Dalej

Czy ziemniaki tuczą?

CZY ZIEMNIAKI TUCZĄ? Z punktu widzenia żywieniowca, ziemniaki nie są zaliczane do grupy warzyw. Wynika to z faktu, że bogate są ...
Czytaj Dalej

Nadmiar soli w diecie

NADMIAR SOLI W DIECIE Sól, a w zasadzie sód potrzebny jest człowiekowi m.in. do utrzymania odpowiedniego ciśnienia krwi. W dużym uproszczeniu: ...
Czytaj Dalej

Jak wygrać z monotonią w diecie?

JAK WYGRAĆ Z MONOTONIĄ W DIECIE? Każdy miewa czasem problem z pomysłem na obiad lub śniadanie. Codziennie powtarzające się kanapki z żółtym ...
Czytaj Dalej