CO TO JEST ŁADUNEK GLIKEMICZNY?

Produkty spożywcze charakteryzują się różną zawartością węglowodanów, dlatego też prócz indeksu glikemicznego, wprowadzono pojęcie ładunku glikemicznego (z ang. Glicaemic load, GL). Definicja ta określa odpowiedź glikemiczną organizmu po spożyciu określonej miarowo porcji żywności.

Ładunek glikemiczny (GL) = (GI *   zawartość węglowodanów przyswajalnych w danej porcji produktu) / 100

Produkty spożywcze o podobnym ładunku glikemicznym, spożywane w typowych standardowych porcjach, powodują zazwyczaj podobny wzrost stężenia glukozy we krwi, pomimo różnego indeksu glikemicznego. Im wyższy ładunek glikemiczny produktu, tym wyższa glikemia i odpowiedź insulinowa na porcję danej żywności.

Podział ładunku glikemicznego dla typowo spożywanych porcji żywności:

  • niski GL ≤ 10,
  • średni GL 11-19,
  • wysoki GL >20.

Całkowity ładunek glikemiczny żywności spożytej w ciągu dnia poniżej 80 uznaje się jako niski, a powyżej 120 jako wysoki.

Niewielki ładunek glikemiczny mają produkty spożywcze, które zawierają 50 g węglowodanów w dużej objętości, natomiast ich zwyczajowo spożywana porcja jest niewielka. Dla przykładu: arbuz ma wysoki indeks glikemiczny, ale jednocześnie niski ładunek glikemiczny.

Rzetelne informacje o GL

W Internecie można odnaleźć wiele materiałów poświęconych wartościom, zarówno indeksu, jak i ładunku glikemicznego. Jednak część z nich pokazuje wartości błędne, dlatego zaleca się, aby korzystać bezpośrednio z danych zawartych w publikacjach naukowych lub też można sięgnąć do największej bazy indeksu i ładunku glikemicznego produktów spożywczych przygotowanej przez zespół prof. Jennie Brand-Miller z Uniwersytetu w Sydney (http://www.glycemicindex.com).


Wybrane piśmiennictwo:

  1. Bell S., Sears B., 2003. Low-Glycemic-Load Diets: Impact On Obesity And Chronic Diseases. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 43, 357–377.
  2. Brand-Miller J., Hayne S., Petocz P., Colagiuri S., 2003. Low-glycemic index diets in the manage- ment of diabetes. A meta-analysis of random- ized controlled trials. Diabet. Care 26, 2261– 2267.
  3. Willett W., Manson J., Liu S., 2002. Glycemic index glycemic load, and risk of type 2 diabetes. Am J Clin Nutr. 76(s), 274–280.

PODOBNE ARTYKUŁY

Błonnik pokarmowy w profilaktyce i dietoterapii

BŁONNIK POKARMOWY W PROFILAKTYCE I DIETOTERAPII Konferencja Naukowo-Szkoleniowa „Błonnik pokarmowy w profilaktyce i dietoterapii”, odbyła się w Warszawie dnia 19 ...
Czytaj Dalej

Standardy postępowania dietetycznego w kardiologii – stanowisko PTD 2016

STANDARDY POSTĘPOWANIA DIETETYCZNEGO W KARDIOLOGII - STANOWISKO PTD 2016 Choroby układu sercowo-naczyniowego (ang. Cardiovascular Disease, CVD),  stanowią główną przyczynę zgonów, ...
Czytaj Dalej

Standardy leczenia dietetycznego otyłości prostej u osób dorosłych – Stanowisko PTD 2015

STANDARDY LECZENIA DIETETYCZNEGO OTYŁOŚCI PROSTEJ U OSÓB DOROSŁYCH - STANOWISKO PTD 2015 Polskie Towarzystwo Dietetyki zapoczątkowało publikację standardów leczenia dietetycznego ...
Czytaj Dalej

Kodeks etyki zawodowej dietetyka

KODEKS ETYKI ZAWODOWEJ DIETETYKA „Kodeks etyki zawodowej dietetyka Rzeczypospolitej Polskiej” został uchwalony przez Krajowy Zjazd Delegatów Polskiego Towarzystwa Dietetyki 20 ...
Czytaj Dalej

DIETETYK – profesjonalny doradca

DIETETYK - PROFESJONALNY DORADCA Dietetyk jest wykwalifikowanym specjalistą ochrony zdrowia, który posiada szeroką wiedzę w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego. Poprzez ...
Czytaj Dalej

Czy jedzenie śniadań może pomagać w nauce?

CZY JEDZENIE ŚNIADAŃ MOŻE POMAGAĆ W NAUCE? Śniadanie jako pierwszy, i za wielu dietetyków uważany jako najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dostarcza energii ...
Czytaj Dalej

Witamina B12

WITAMINA B12 Witamina B12 znana jest również pod nazwą kobalamina. Zaliczana jest do witamin z grupy B, które są rozpuszczalne w wodzie ...
Czytaj Dalej

Dieta cud, czyli marzenie każdej kobiety

DIETA CUD, CZYLI MARZENIE KAŻDEJ KOBIETY Media co jakiś czas przedstawiają nowe metody na zrzucenie zbędnych kilogramów bez wysiłku. “Jesz ...
Czytaj Dalej

Czy można jeść po godzinie 18?

CZY MOŻNA JEŚĆ PO GODZINIE 18? Mówi się „śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi” oraz „śniadanie ...
Czytaj Dalej

Czy ziemniaki tuczą?

CZY ZIEMNIAKI TUCZĄ? Z punktu widzenia żywieniowca, ziemniaki nie są zaliczane do grupy warzyw. Wynika to z faktu, że bogate są ...
Czytaj Dalej

Nadmiar soli w diecie

NADMIAR SOLI W DIECIE Sól, a w zasadzie sód potrzebny jest człowiekowi m.in. do utrzymania odpowiedniego ciśnienia krwi. W dużym uproszczeniu: ...
Czytaj Dalej

Jak wygrać z monotonią w diecie?

JAK WYGRAĆ Z MONOTONIĄ W DIECIE? Każdy miewa czasem problem z pomysłem na obiad lub śniadanie. Codziennie powtarzające się kanapki z żółtym ...
Czytaj Dalej