
DATA PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA - JAK JĄ ROZUMIEĆ
Na etykiecie produktu można odnaleźć różne zapisy daty, do której produkt powinien zostać spożyty, np. „należy spożyć do…” lub „najlepiej spożyć przed…”. Sformułowania te związane są z terminami daty minimalnej trwałości oraz terminu przydatności do spożycia.
Data minimalnej trwałości
Data minimalnej trwałości oznaczana jest na opakowaniu określeniem „Najlepiej spożyć przed końcem…” lub „Najlepiej spożyć przed…”. Oznacza czas, do którego dany produkt spożywczy zachowuje swoje właściwości fizyczne, mikrobiologiczne, organoleptyczne i chemiczne, pod warunkiem jego prawidłowego transportu i przechowywania. Ta graniczna data wyznacza zatem termin, do którego żywność charakteryzuje się najwyższą jakością.
Oznaczenie to stosowane jest przede wszystkim na żywności suchej i konserwach, takich jak sól, cukier, mąka, kasza, herbata czy ryby w puszce. Po upływie daty minimalnej trwałości, może obniżyć się jakość produktu w stosunku do jego cech wyjściowych, jednak nie powoduje to niebezpieczeństwa zdrowotnego. Żywność po przekroczeniu tej daty nadaje się do spożycia, ale producent nie daje już gwarancji utrzymania wysokiej jakości produktu, podobnej do żywności świeżo wyprodukowanej.
Termin przydatności do spożycia
Oznacza termin, po upływie którego żywność nie nadaje się do spożycia, a nawet stanowi zagrożenie dla zdrowia. Należy jednak zaznaczyć, że w praktyce raczej nie oznacza tego, że w kolejnym dniu po jej przekroczeniu, żywność od razu spowoduje zatrucie. Trzeba mieć jednak na uwadze to, że nawet jeśli żywność nie budzi zastrzeżeń odnośnie wyglądu, może być źródłem niebezpiecznych toksyn bakteryjnych.
Zwykle tym terminem oznaczane są produkty nietrwale, łatwo ulegające zepsuciu i zakażeniu mikrobiologicznemu, takie jak mięso, wędliny, sery, jogurty czy ryby. Na etykiecie produktu przed wskazaną datą znajdzie się wyrażenie „należy spożyć do…”.
Kiedy żywność powinna być wycofana z obrotu?
W myśl Art. 52 Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dn. 25.08.2006 r.:
„Środki spożywcze oznakowane datą minimalnej trwałości lub terminem przydatności do spożycia mogą znajdować się w obrocie do tej daty lub terminu.”
Wybrane piśmiennictwo:
- Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Dz.U. z 2015 poz. 594
PODOBNE ARTYKUŁY

Błonnik pokarmowy w profilaktyce i dietoterapii
Czytaj Dalej

Standardy postępowania dietetycznego w kardiologii – stanowisko PTD 2016
Czytaj Dalej

Standardy leczenia dietetycznego otyłości prostej u osób dorosłych – Stanowisko PTD 2015
Czytaj Dalej

Kodeks etyki zawodowej dietetyka
Czytaj Dalej

DIETETYK – profesjonalny doradca
Czytaj Dalej

Czy jedzenie śniadań może pomagać w nauce?
Czytaj Dalej

Witamina B12
Czytaj Dalej

Dieta cud, czyli marzenie każdej kobiety
Czytaj Dalej

Czy można jeść po godzinie 18?
Czytaj Dalej

Czy ziemniaki tuczą?
Czytaj Dalej

Nadmiar soli w diecie
Czytaj Dalej

Jak wygrać z monotonią w diecie?
Czytaj Dalej