DATA PRZYDATNOŚCI DO SPOŻYCIA - JAK JĄ ROZUMIEĆ

Na etykiecie produktu można odnaleźć różne zapisy daty, do której produkt powinien zostać spożyty, np. „należy spożyć do…” lub „najlepiej spożyć przed…”. Sformułowania te związane są z terminami daty minimalnej trwałości oraz terminu przydatności do spożycia.

Data minimalnej trwałości

Data minimalnej trwałości oznaczana jest na opakowaniu określeniem „Najlepiej spożyć przed końcem…” lub „Najlepiej spożyć przed…”. Oznacza czas, do którego dany produkt spożywczy zachowuje swoje właściwości fizyczne, mikrobiologiczne, organoleptyczne i chemiczne, pod warunkiem jego prawidłowego transportu i przechowywania. Ta graniczna data wyznacza zatem termin, do którego żywność charakteryzuje się najwyższą jakością.

Oznaczenie to stosowane jest przede wszystkim na żywności suchej i konserwach, takich jak sól, cukier, mąka, kasza, herbata czy ryby w puszce. Po upływie daty minimalnej trwałości, może obniżyć się jakość produktu w stosunku do jego cech wyjściowych, jednak nie powoduje to niebezpieczeństwa zdrowotnego. Żywność po przekroczeniu tej daty nadaje się do spożycia, ale producent nie daje już gwarancji utrzymania wysokiej jakości produktu, podobnej do żywności świeżo wyprodukowanej.

Termin przydatności do spożycia

Oznacza termin, po upływie którego żywność nie nadaje się do spożycia, a nawet stanowi zagrożenie dla zdrowia. Należy jednak zaznaczyć, że w praktyce raczej nie oznacza tego, że w kolejnym dniu po jej przekroczeniu, żywność od razu spowoduje zatrucie. Trzeba mieć jednak na uwadze to, że nawet jeśli żywność nie budzi zastrzeżeń odnośnie wyglądu, może być źródłem niebezpiecznych toksyn bakteryjnych.

Zwykle tym terminem oznaczane są produkty nietrwale, łatwo ulegające zepsuciu i zakażeniu mikrobiologicznemu, takie jak mięso, wędliny, sery, jogurty czy ryby. Na etykiecie produktu przed wskazaną datą znajdzie się wyrażenie „należy spożyć do…”.

Kiedy żywność powinna być wycofana z obrotu?

W myśl Art. 52 Ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dn. 25.08.2006 r.:

„Środki spożywcze oznakowane datą minimalnej trwałości lub terminem przydatności do spożycia mogą znajdować się w obrocie do tej daty lub terminu.”


Wybrane piśmiennictwo:

  1. Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia. Dz.U. z 2015 poz. 594

PODOBNE ARTYKUŁY

Błonnik pokarmowy w profilaktyce i dietoterapii

BŁONNIK POKARMOWY W PROFILAKTYCE I DIETOTERAPII Konferencja Naukowo-Szkoleniowa „Błonnik pokarmowy w profilaktyce i dietoterapii”, odbyła się w Warszawie dnia 19 ...
Czytaj Dalej

Standardy postępowania dietetycznego w kardiologii – stanowisko PTD 2016

STANDARDY POSTĘPOWANIA DIETETYCZNEGO W KARDIOLOGII - STANOWISKO PTD 2016 Choroby układu sercowo-naczyniowego (ang. Cardiovascular Disease, CVD),  stanowią główną przyczynę zgonów, ...
Czytaj Dalej

Standardy leczenia dietetycznego otyłości prostej u osób dorosłych – Stanowisko PTD 2015

STANDARDY LECZENIA DIETETYCZNEGO OTYŁOŚCI PROSTEJ U OSÓB DOROSŁYCH - STANOWISKO PTD 2015 Polskie Towarzystwo Dietetyki zapoczątkowało publikację standardów leczenia dietetycznego ...
Czytaj Dalej

Kodeks etyki zawodowej dietetyka

KODEKS ETYKI ZAWODOWEJ DIETETYKA „Kodeks etyki zawodowej dietetyka Rzeczypospolitej Polskiej” został uchwalony przez Krajowy Zjazd Delegatów Polskiego Towarzystwa Dietetyki 20 ...
Czytaj Dalej

DIETETYK – profesjonalny doradca

DIETETYK - PROFESJONALNY DORADCA Dietetyk jest wykwalifikowanym specjalistą ochrony zdrowia, który posiada szeroką wiedzę w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego. Poprzez ...
Czytaj Dalej

Czy jedzenie śniadań może pomagać w nauce?

CZY JEDZENIE ŚNIADAŃ MOŻE POMAGAĆ W NAUCE? Śniadanie jako pierwszy, i za wielu dietetyków uważany jako najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dostarcza energii ...
Czytaj Dalej

Witamina B12

WITAMINA B12 Witamina B12 znana jest również pod nazwą kobalamina. Zaliczana jest do witamin z grupy B, które są rozpuszczalne w wodzie ...
Czytaj Dalej

Dieta cud, czyli marzenie każdej kobiety

DIETA CUD, CZYLI MARZENIE KAŻDEJ KOBIETY Media co jakiś czas przedstawiają nowe metody na zrzucenie zbędnych kilogramów bez wysiłku. “Jesz ...
Czytaj Dalej

Czy można jeść po godzinie 18?

CZY MOŻNA JEŚĆ PO GODZINIE 18? Mówi się „śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi” oraz „śniadanie ...
Czytaj Dalej

Czy ziemniaki tuczą?

CZY ZIEMNIAKI TUCZĄ? Z punktu widzenia żywieniowca, ziemniaki nie są zaliczane do grupy warzyw. Wynika to z faktu, że bogate są ...
Czytaj Dalej

Nadmiar soli w diecie

NADMIAR SOLI W DIECIE Sól, a w zasadzie sód potrzebny jest człowiekowi m.in. do utrzymania odpowiedniego ciśnienia krwi. W dużym uproszczeniu: ...
Czytaj Dalej

Jak wygrać z monotonią w diecie?

JAK WYGRAĆ Z MONOTONIĄ W DIECIE? Każdy miewa czasem problem z pomysłem na obiad lub śniadanie. Codziennie powtarzające się kanapki z żółtym ...
Czytaj Dalej