MAM OCHOTĘ NA COŚ "MAŁEGO", CZYLI MIEJSCE PRZEKASEK W DIECIE OKIEM EKSPERTÓW

Prawidłowo zbilansowana dieta to jeden z warunków do zachowania zdrowia i przeciwdziałania chorobom cywilizacyjnym, w dużej mierze dietozależnym. W codziennej praktyce zawodowej dietetyk przygląda się wielu różnym zachowaniom i nawykom żywieniowym swoich pacjentów. Często jednym z głównych obserwowanych problemów żywieniowych osób zgłaszających się po poradę, jest jakość i ilość przekąsek spożywanych w ciągu dnia.

Pojadanie między posiłkami to zwyczaj, który nie jest błędem żywieniowym. Wszystko zależy od tego, jaki produkt spożywany jest na przekąskę, jak często i w jakiej ilości. Warto jeszcze dodać: i jak szybko jest zjadany. Edukacja w zakresie prawidłowego żywienia, a tym samym dokonywania racjonalnych wyborów produktów spożywczych, wliczając przekąski, należy do podstawowych zadań dietetyka.

Listę przekąsek rekomendowanych w prawidłowo zaplanowanej diecie, w formie stanowiska, przygotował Zespół Ekspertów na spotkaniu towarzystw i instytutów naukowych w dniu 22 września 2015 roku, zorganizowanym przez Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka PAN oraz Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych.

Do produktów, które mogą być polecane jako zdrowe przekąski zaliczono:

  • świeże warzywa nieprzetworzone i w formie sałatek,
  • świeże owoce i produkty na ich bazie (np. musy, sałatki),
  • mleczne produkty fermentowane, zarówno naturalne jak i smakowe: jogurty, maślanki, serki homogenizowane.

Warzywa i owoce stanowią w diecie źródło witamin i składników mineralnych, a także błonnika. Natomiast produkty mleczne produkty fermentowane są polecane z uwagi na wysoka gęstość żywieniową, źródło białka i wapnia.

Z uwagi na wysoka wartość energetyczną promuje się w ograniczonej ilości:

  • produkty zbożowe na bazie pełnego ziarna (np. platki, ciasteczka pełnoziarniste z ziarnami),
  • orzechy,
  • suszone owoce.

 

Produkty zbożowe z pełnego przemiału są wartościowe pod względem zawartości błonnika pokarmowego. Stanowią również źródło węglowodanów złożonych. Orzechy bogate są nie tylko w składniki mineralne, ale również nienasycone kwasy tłuszczowe. Suszone owoce natomiast wzbogacają dietę w składniki mineralne i błonnik.

Podkreślono również, że należy zmniejszać spożycie przekąsek o wysokiej kaloryczności i małej wartości żywieniowe, do których zaliczono:

  • słodycze,
  • słone przekąski,
  • ciasta i ciastka.

Źródło:

http://ptnz.sggw.pl/2015/2015_Przekaski_stanowisko_ekspertow.pdf

PODOBNE ARTYKUŁY

Błonnik pokarmowy w profilaktyce i dietoterapii

BŁONNIK POKARMOWY W PROFILAKTYCE I DIETOTERAPII Konferencja Naukowo-Szkoleniowa „Błonnik pokarmowy w profilaktyce i dietoterapii”, odbyła się w Warszawie dnia 19 ...
Czytaj Dalej

Standardy postępowania dietetycznego w kardiologii – stanowisko PTD 2016

STANDARDY POSTĘPOWANIA DIETETYCZNEGO W KARDIOLOGII - STANOWISKO PTD 2016 Choroby układu sercowo-naczyniowego (ang. Cardiovascular Disease, CVD),  stanowią główną przyczynę zgonów, ...
Czytaj Dalej

Standardy leczenia dietetycznego otyłości prostej u osób dorosłych – Stanowisko PTD 2015

STANDARDY LECZENIA DIETETYCZNEGO OTYŁOŚCI PROSTEJ U OSÓB DOROSŁYCH - STANOWISKO PTD 2015 Polskie Towarzystwo Dietetyki zapoczątkowało publikację standardów leczenia dietetycznego ...
Czytaj Dalej

Kodeks etyki zawodowej dietetyka

KODEKS ETYKI ZAWODOWEJ DIETETYKA „Kodeks etyki zawodowej dietetyka Rzeczypospolitej Polskiej” został uchwalony przez Krajowy Zjazd Delegatów Polskiego Towarzystwa Dietetyki 20 ...
Czytaj Dalej

DIETETYK – profesjonalny doradca

DIETETYK - PROFESJONALNY DORADCA Dietetyk jest wykwalifikowanym specjalistą ochrony zdrowia, który posiada szeroką wiedzę w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego. Poprzez ...
Czytaj Dalej

Czy jedzenie śniadań może pomagać w nauce?

CZY JEDZENIE ŚNIADAŃ MOŻE POMAGAĆ W NAUCE? Śniadanie jako pierwszy, i za wielu dietetyków uważany jako najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dostarcza energii ...
Czytaj Dalej

Witamina B12

WITAMINA B12 Witamina B12 znana jest również pod nazwą kobalamina. Zaliczana jest do witamin z grupy B, które są rozpuszczalne w wodzie ...
Czytaj Dalej

Dieta cud, czyli marzenie każdej kobiety

DIETA CUD, CZYLI MARZENIE KAŻDEJ KOBIETY Media co jakiś czas przedstawiają nowe metody na zrzucenie zbędnych kilogramów bez wysiłku. “Jesz ...
Czytaj Dalej

Czy można jeść po godzinie 18?

CZY MOŻNA JEŚĆ PO GODZINIE 18? Mówi się „śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi” oraz „śniadanie ...
Czytaj Dalej

Czy ziemniaki tuczą?

CZY ZIEMNIAKI TUCZĄ? Z punktu widzenia żywieniowca, ziemniaki nie są zaliczane do grupy warzyw. Wynika to z faktu, że bogate są ...
Czytaj Dalej

Nadmiar soli w diecie

NADMIAR SOLI W DIECIE Sól, a w zasadzie sód potrzebny jest człowiekowi m.in. do utrzymania odpowiedniego ciśnienia krwi. W dużym uproszczeniu: ...
Czytaj Dalej

Jak wygrać z monotonią w diecie?

JAK WYGRAĆ Z MONOTONIĄ W DIECIE? Każdy miewa czasem problem z pomysłem na obiad lub śniadanie. Codziennie powtarzające się kanapki z żółtym ...
Czytaj Dalej