OTRĘBY OWSIANE OBNIŻAJĄ CHOLESTEROL?

Dieta bogata w błonnik pokarmowy zmniejsza ryzyko nie tylko nadwagi i otyłości czy cukrzycy, ale również chorób układu sercowo-naczyniowego. Szczególnie rozpuszczalne frakcje błonnika wykazują korzystny wpływ na gospodarkę lipidową organizmu człowieka. Ich dobrym źródłem są otręby owsiane.

Źródło beta-glukanów

Badania de Groot i wsp. przeprowadzone w 1963 dały początek doświadczeniom klinicznym w zakresie prozdrowotnych właściwości owsa i jego przetworów. W wyniku przeprowadzonych analiz przez wielu naukowców, dowiedziono, że to beta-glukany, czyli rozpuszczalna frakcja błonnika pokarmowego, odpowiedzialna jest za hipolipemizujący efekt tych zbóż.

Beta-glukany wiążą wodę, tworząc w przewodzie pokarmowym żele o znacznej lepkości. I to właśnie głównie ta cecha odpowiada za ich pozytywny wpływ na gospodarkę węglowodanową oraz lipidową organizmu. Związany cholesterol wydalany jest z organizmu wraz z kałem. W badaniach podkreśla się również korzystną rolę beta-glukanów w produkcji krotko łańcuchowych kwasów tłuszczowych, które również mogą przyczyniać się do regulacji stężenia cholesterolu we krwi.

Beta-glukany obniżają cholesterol

W badaniach naukowych wykazano korelację między dawką spożywanych beta-glukanów a zmniejszeniem stężenia cholesterolu ogółem oraz frakcji LDL u osób z zaburzonym lipidogramem. Metaanaliza 28 randomizowanych badan klinicznych przeprowadzonych w latach 1966-2013 wykazała, że spożycie co najmniej 3 g beta-glukanów na dobę wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego o 0,3 mmol/l, natomiast frakcji LDL cholesterolu o 0,25 mmol/l, przy jednocześnie nieistotnym wpływie na wartości HDL cholesterolu.

Od 2011 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności dopuścił oświadczenie zdrowotne dotyczące hipocholesterolemicznego efektu beta-glukanów na żywności będącej ich źródłem. Na etykiecie produktu konsument odnajdzie informację m.in. odnośnie zawartości beta-glukanów w zwyczajowo spożywanej porcji produktu, a także ilości, jaką należy spożyć każdego dnia, aby osiągnąć efekt terapeutyczny.


Wybrane piśmiennictwo:

  1. Chen J., Huang X.F.,2009, The effects of diets enriched in beta-glucans on blood lipoprotein concentrations. Journal of Clinical Lipidology, 3, 3, 54-158
  2. Whitehead A., Beck E.J., Tosh S., Wolever T.M., 2014, Cholesterol lowering effects of oat β-glucan: a meta-analysis of randomized controlled trials. American Journal Of Clinical Nutrition, 100, 6, 1413-1421

PODOBNE ARTYKUŁY

Błonnik pokarmowy w profilaktyce i dietoterapii

BŁONNIK POKARMOWY W PROFILAKTYCE I DIETOTERAPII Konferencja Naukowo-Szkoleniowa „Błonnik pokarmowy w profilaktyce i dietoterapii”, odbyła się w Warszawie dnia 19 ...
Czytaj Dalej

Standardy postępowania dietetycznego w kardiologii – stanowisko PTD 2016

STANDARDY POSTĘPOWANIA DIETETYCZNEGO W KARDIOLOGII - STANOWISKO PTD 2016 Choroby układu sercowo-naczyniowego (ang. Cardiovascular Disease, CVD),  stanowią główną przyczynę zgonów, ...
Czytaj Dalej

Standardy leczenia dietetycznego otyłości prostej u osób dorosłych – Stanowisko PTD 2015

STANDARDY LECZENIA DIETETYCZNEGO OTYŁOŚCI PROSTEJ U OSÓB DOROSŁYCH - STANOWISKO PTD 2015 Polskie Towarzystwo Dietetyki zapoczątkowało publikację standardów leczenia dietetycznego ...
Czytaj Dalej

Kodeks etyki zawodowej dietetyka

KODEKS ETYKI ZAWODOWEJ DIETETYKA „Kodeks etyki zawodowej dietetyka Rzeczypospolitej Polskiej” został uchwalony przez Krajowy Zjazd Delegatów Polskiego Towarzystwa Dietetyki 20 ...
Czytaj Dalej

DIETETYK – profesjonalny doradca

DIETETYK - PROFESJONALNY DORADCA Dietetyk jest wykwalifikowanym specjalistą ochrony zdrowia, który posiada szeroką wiedzę w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego. Poprzez ...
Czytaj Dalej

Czy jedzenie śniadań może pomagać w nauce?

CZY JEDZENIE ŚNIADAŃ MOŻE POMAGAĆ W NAUCE? Śniadanie jako pierwszy, i za wielu dietetyków uważany jako najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dostarcza energii ...
Czytaj Dalej

Witamina B12

WITAMINA B12 Witamina B12 znana jest również pod nazwą kobalamina. Zaliczana jest do witamin z grupy B, które są rozpuszczalne w wodzie ...
Czytaj Dalej

Dieta cud, czyli marzenie każdej kobiety

DIETA CUD, CZYLI MARZENIE KAŻDEJ KOBIETY Media co jakiś czas przedstawiają nowe metody na zrzucenie zbędnych kilogramów bez wysiłku. “Jesz ...
Czytaj Dalej

Czy można jeść po godzinie 18?

CZY MOŻNA JEŚĆ PO GODZINIE 18? Mówi się „śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi” oraz „śniadanie ...
Czytaj Dalej

Czy ziemniaki tuczą?

CZY ZIEMNIAKI TUCZĄ? Z punktu widzenia żywieniowca, ziemniaki nie są zaliczane do grupy warzyw. Wynika to z faktu, że bogate są ...
Czytaj Dalej

Nadmiar soli w diecie

NADMIAR SOLI W DIECIE Sól, a w zasadzie sód potrzebny jest człowiekowi m.in. do utrzymania odpowiedniego ciśnienia krwi. W dużym uproszczeniu: ...
Czytaj Dalej

Jak wygrać z monotonią w diecie?

JAK WYGRAĆ Z MONOTONIĄ W DIECIE? Każdy miewa czasem problem z pomysłem na obiad lub śniadanie. Codziennie powtarzające się kanapki z żółtym ...
Czytaj Dalej