
OTRĘBY OWSIANE OBNIŻAJĄ CHOLESTEROL?
Dieta bogata w błonnik pokarmowy zmniejsza ryzyko nie tylko nadwagi i otyłości czy cukrzycy, ale również chorób układu sercowo-naczyniowego. Szczególnie rozpuszczalne frakcje błonnika wykazują korzystny wpływ na gospodarkę lipidową organizmu człowieka. Ich dobrym źródłem są otręby owsiane.
Źródło beta-glukanów
Badania de Groot i wsp. przeprowadzone w 1963 dały początek doświadczeniom klinicznym w zakresie prozdrowotnych właściwości owsa i jego przetworów. W wyniku przeprowadzonych analiz przez wielu naukowców, dowiedziono, że to beta-glukany, czyli rozpuszczalna frakcja błonnika pokarmowego, odpowiedzialna jest za hipolipemizujący efekt tych zbóż.
Beta-glukany wiążą wodę, tworząc w przewodzie pokarmowym żele o znacznej lepkości. I to właśnie głównie ta cecha odpowiada za ich pozytywny wpływ na gospodarkę węglowodanową oraz lipidową organizmu. Związany cholesterol wydalany jest z organizmu wraz z kałem. W badaniach podkreśla się również korzystną rolę beta-glukanów w produkcji krotko łańcuchowych kwasów tłuszczowych, które również mogą przyczyniać się do regulacji stężenia cholesterolu we krwi.
Beta-glukany obniżają cholesterol
W badaniach naukowych wykazano korelację między dawką spożywanych beta-glukanów a zmniejszeniem stężenia cholesterolu ogółem oraz frakcji LDL u osób z zaburzonym lipidogramem. Metaanaliza 28 randomizowanych badan klinicznych przeprowadzonych w latach 1966-2013 wykazała, że spożycie co najmniej 3 g beta-glukanów na dobę wpływa na obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego o 0,3 mmol/l, natomiast frakcji LDL cholesterolu o 0,25 mmol/l, przy jednocześnie nieistotnym wpływie na wartości HDL cholesterolu.
Od 2011 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności dopuścił oświadczenie zdrowotne dotyczące hipocholesterolemicznego efektu beta-glukanów na żywności będącej ich źródłem. Na etykiecie produktu konsument odnajdzie informację m.in. odnośnie zawartości beta-glukanów w zwyczajowo spożywanej porcji produktu, a także ilości, jaką należy spożyć każdego dnia, aby osiągnąć efekt terapeutyczny.
Wybrane piśmiennictwo:
- Chen J., Huang X.F.,2009, The effects of diets enriched in beta-glucans on blood lipoprotein concentrations. Journal of Clinical Lipidology, 3, 3, 54-158
- Whitehead A., Beck E.J., Tosh S., Wolever T.M., 2014, Cholesterol lowering effects of oat β-glucan: a meta-analysis of randomized controlled trials. American Journal Of Clinical Nutrition, 100, 6, 1413-1421
PODOBNE ARTYKUŁY

Błonnik pokarmowy w profilaktyce i dietoterapii
Czytaj Dalej

Standardy postępowania dietetycznego w kardiologii – stanowisko PTD 2016
Czytaj Dalej

Standardy leczenia dietetycznego otyłości prostej u osób dorosłych – Stanowisko PTD 2015
Czytaj Dalej

Kodeks etyki zawodowej dietetyka
Czytaj Dalej

DIETETYK – profesjonalny doradca
Czytaj Dalej

Czy jedzenie śniadań może pomagać w nauce?
Czytaj Dalej

Witamina B12
Czytaj Dalej

Dieta cud, czyli marzenie każdej kobiety
Czytaj Dalej

Czy można jeść po godzinie 18?
Czytaj Dalej

Czy ziemniaki tuczą?
Czytaj Dalej

Nadmiar soli w diecie
Czytaj Dalej

Jak wygrać z monotonią w diecie?
Czytaj Dalej