JEM DLA DWOJGA, A NIE ZA DWOJE

W ostatnich latach wiele uwagi naukowcy poświęcają programowaniu żywieniowemu. Badania wykazały, że czynniki, w tym przede wszystkim żywieniowe, oddziałujące na dziecko w okresie płodowym i noworodkowym, odgrywają istotną rolę w programowaniu zdrowia w życiu dorosłym. Dlatego też dieta kobiety ciężarnej, karmiącej, a także małego dziecka stanowi kluczowy element w profilaktyce chorób cywilizacyjnych.

Kaloryczność diety ciężarnej i karmiącej – ciąża pojedyncza

W czasie ciąży dodatkowe kalorie niezbędne są do prawidłowego wzrostu i rozwoju płodu, a także odpowiedniego przygotowania organizmu matki do nowej roli. Ciąża ma również wpływ na zwiększenie podstawowej przemiany materii. Dlatego też eksperci na podstawie szacunków dotyczących prawidłowych przyrostów masy ciała kobiet ciężarnych, oszacowali ich zapotrzebowanie energetyczne. Zapotrzebowanie energetyczne kobiet ciężarnych wzrasta o około:

  • 84 kcal/dobę w I trymestrze,
  • 287 kcal/dobę w II trymestrze,
  • 477 kcal/dobę w III trymestrze.

Z uwagi na to, że w pierwszym okresie ciąży kobiety zazwyczaj nie zwiększają kaloryczności swojej diety, eksperci z IŻŻ (2012) zalecają zwiększenie podaży kalorii przyszłej matki o 360 w II trymestrze oraz o 475 kcal w III semestrze.

Zapotrzebowanie energetyczne kobiet w okresie laktacji wzrasta o koło 670 kcal/dobę w stosunku do stanu przed ciążą. Z dietą kobiety karmiące powinny dostarczyć około 500 kcal. Pozostała część energii pozyskiwana jest ze zgromadzonej tkanki tłuszczowej podczas ciąży. Zalecenia te dotyczą kobiet karmiących piersią przez 6 miesięcy od urodzenia dziecka. W kolejnych miesiącach dodana wartość energetyczna diety powinna zostać zmniejszona do około 400 kcal/dobę.

Przyrost masy ciała w ciąży

Właściwie zbilansowana dieta zapewnia optymalny przyrost wagi u kobiety ciężarnej. Zarówno zbyt niska masa ciała, jak i jej nadmiar mogą negatywnie wpływać na przebieg ciąży i poród, a także zdrowie matki i dziecka.

Zalecenia Institute of Medicine Food and Nutrition Board wskazują, że kobieta o prawidłowej masie ciała przed ciążą, której wskaźnik BMI mieścił się w granicach 18,5-24,9 powinna przybrać na wadze od 11,5 do 16 kg.  W przypadku BMI poniżej 18,5 zaleca się wzrost wagi w granicach 12,5-18 kg. Natomiast w przypadku nadwagi (BMI 25-29,9), przyrost masy ciała powinien być na poziomie 7-11,5 kg, a w przypadku otyłości (BMI≥30) w zakresie 5-9 kg.

Kaloryczność diety ciężarnej i karmiącej – ciąża mnoga

W ciąży wielopłodowej niezwykle ważny jest prawidłowy przyrost masy ciała przyszłej matki. Ciąża bliźniacza powinna wiązać się ze wzrostem wagi o około 16-20 kg, a ciąża trojacza 22-23 kg. Przyrosty masy ciała należy stale monitorować, aby wprowadzić ewentualne modyfikacje w wartości energetycznej diety. Badania pokazały, że kobiety spodziewające się bliźniąt, aby uzyskać wzrost masy ciała o 5 kg większy niż prawidłowy przyrost masy ciała kobiet spodziewających się jednego dziecka, powinny spożywać o około 150 kcal/dobę więcej niż kobiety w ciąży pojedynczej.


Wybrane piśmiennictwo:

  1. Jarosz (red.): 2012: Normy żywienia dla populacji polskiej - nowelizacja, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa
  2. Weight Gain During Pregnancy: Reexamining the Guidelines. Institute of Medicine (US) and National Research Council (US) Committee to Reexamine IOM Pregnancy Weight Guidelines, Rasmussen KM, Yaktine AL (Eds), National Academies Press (US), The National Academies Collection: Reports funded by National Institutes of Health, Washington (DC) 2009. Available at: www.nap.edu/catalog/12584.html

 

PODOBNE ARTYKUŁY

Błonnik pokarmowy w profilaktyce i dietoterapii

BŁONNIK POKARMOWY W PROFILAKTYCE I DIETOTERAPII Konferencja Naukowo-Szkoleniowa „Błonnik pokarmowy w profilaktyce i dietoterapii”, odbyła się w Warszawie dnia 19 ...
Czytaj Dalej

Standardy postępowania dietetycznego w kardiologii – stanowisko PTD 2016

STANDARDY POSTĘPOWANIA DIETETYCZNEGO W KARDIOLOGII - STANOWISKO PTD 2016 Choroby układu sercowo-naczyniowego (ang. Cardiovascular Disease, CVD),  stanowią główną przyczynę zgonów, ...
Czytaj Dalej

Standardy leczenia dietetycznego otyłości prostej u osób dorosłych – Stanowisko PTD 2015

STANDARDY LECZENIA DIETETYCZNEGO OTYŁOŚCI PROSTEJ U OSÓB DOROSŁYCH - STANOWISKO PTD 2015 Polskie Towarzystwo Dietetyki zapoczątkowało publikację standardów leczenia dietetycznego ...
Czytaj Dalej

Kodeks etyki zawodowej dietetyka

KODEKS ETYKI ZAWODOWEJ DIETETYKA „Kodeks etyki zawodowej dietetyka Rzeczypospolitej Polskiej” został uchwalony przez Krajowy Zjazd Delegatów Polskiego Towarzystwa Dietetyki 20 ...
Czytaj Dalej

DIETETYK – profesjonalny doradca

DIETETYK - PROFESJONALNY DORADCA Dietetyk jest wykwalifikowanym specjalistą ochrony zdrowia, który posiada szeroką wiedzę w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego. Poprzez ...
Czytaj Dalej

Czy jedzenie śniadań może pomagać w nauce?

CZY JEDZENIE ŚNIADAŃ MOŻE POMAGAĆ W NAUCE? Śniadanie jako pierwszy, i za wielu dietetyków uważany jako najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dostarcza energii ...
Czytaj Dalej

Witamina B12

WITAMINA B12 Witamina B12 znana jest również pod nazwą kobalamina. Zaliczana jest do witamin z grupy B, które są rozpuszczalne w wodzie ...
Czytaj Dalej

Dieta cud, czyli marzenie każdej kobiety

DIETA CUD, CZYLI MARZENIE KAŻDEJ KOBIETY Media co jakiś czas przedstawiają nowe metody na zrzucenie zbędnych kilogramów bez wysiłku. “Jesz ...
Czytaj Dalej

Czy można jeść po godzinie 18?

CZY MOŻNA JEŚĆ PO GODZINIE 18? Mówi się „śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi” oraz „śniadanie ...
Czytaj Dalej

Czy ziemniaki tuczą?

CZY ZIEMNIAKI TUCZĄ? Z punktu widzenia żywieniowca, ziemniaki nie są zaliczane do grupy warzyw. Wynika to z faktu, że bogate są ...
Czytaj Dalej

Nadmiar soli w diecie

NADMIAR SOLI W DIECIE Sól, a w zasadzie sód potrzebny jest człowiekowi m.in. do utrzymania odpowiedniego ciśnienia krwi. W dużym uproszczeniu: ...
Czytaj Dalej

Jak wygrać z monotonią w diecie?

JAK WYGRAĆ Z MONOTONIĄ W DIECIE? Każdy miewa czasem problem z pomysłem na obiad lub śniadanie. Codziennie powtarzające się kanapki z żółtym ...
Czytaj Dalej