
WŁAŚCIWOŚCI MORWY BIAŁEJ
Morwą białą (Morus alba L.) naukowcy interesują się już od wielu lat. Z uwagi na właściwości hipoglikemiczne jest powszechnie stosowana w suplementach diety dedykowanych osobom z zaburzoną gospodarką węglowodanową.
Właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i antyoksydacyjne
Najcenniejszą częścią morwy są jej liście, to z nich pozyskuje się ekstrakt pełny substancji bioaktywnych o wielokierunkowym działaniu. Badania naukowe skupiają się przede wszystkim na jej potencjalnym wykorzystaniu w terapii cukrzycy, nowotworów, chorób układu krążenia, a także zaburzeniach układu nerwowego oraz depigmentacji skóry. Ekstrakty z liści morwy białej wykazują także działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne, m.in. przeciw Staphyloccocus czy Escherichia.
W liściach morwy znajduje się wiele rodzajów związków o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Polifenole obecne w tej roślinie mają zdolność do chelatacji prooksydacyjnych jonów metali, dzięki czemu hamują ich zdolność do generowania wolnych rodników.
Pomaga w regulacji zaburzeń gospodarki węglowodanowej
Najważniejszym związkiem bioaktywnym pozyskiwanym z morwy białej jest analog glukozy - 1-deoksynojirimycyna, w skrócie nazywany DNJ. Substancja ta jest inhibitorem takich enzymów jak alfa-glukozydaza, sacharaza i maltaza. DNJ oraz jego pochodne odpowiedzialne są za właściwości hipoglikemiczne morwy białej.
Właściwości morwy białej potwierdzono w wielu eksperymentach z udziałem zwierząt, a także ludzi. Badanie Kimura i wsp. wykazało, że do istotnego obniżenia stężenia glukozy we krwi niezbędne jest spożycie 0,8 lub 1,2 g sproszkowanych liści morwy białej, które zawierają odpowiednio 12 g i 18 g DNJ. Ciekawe wyniki badań otrzymali również Shaheena i wsp., którzy mierzyli poposiłkową glikemię u diabetyków po spożyciu herbaty z morwy białej. Grupę kontrolną stanowili pacjenci, którym do wypicia podano czarna herbatę. Diabetycy spożywający herbatę z morwy mieli nawet o 15% niższą glikemię na czczo oraz o 30% niższą glikemię poposiłkową w stosunku do grupy kontrolnej.
Morwa biała jako żywność funkcjonalna
Herbatę z morwy białej można stosować wspomagająco w leczeniu cukrzycy i zaburzeniach gospodarki węglowodanowej m.in. u osób otyłych i z nadwagą. Morwa reguluje nie tylko glikemię, ale jest również cenna z uwagi na silne właściwości antyoksydacyjne. Warto jednak, skonsultować jej przyjmowanie z lekarzem i monitorować stężenie glukozy po jej wprowadzeniu.
Wybrane piśmiennictwo:
- Banu S, Jabir NR, Manjunath NC, et al. Reduction of post-prandial hyperglycemia by mulberry tea in type-2 diabetes patients. Saudi Journal of Biological Sciences. 2015;22(1):32-36. doi:10.1016/j.sjbs.2014.04.005.
- Kimura T, Nakagawa K, Kubota H i wsp. Food-grade mulberry powder enriched with 1-deoxynojirimycin suppresses the elevation of postprandial blood glucose in humans. J Agric Food Chem. 2007; 11:5869-74.
PODOBNE ARTYKUŁY

Błonnik pokarmowy w profilaktyce i dietoterapii
Czytaj Dalej

Standardy postępowania dietetycznego w kardiologii – stanowisko PTD 2016
Czytaj Dalej

Standardy leczenia dietetycznego otyłości prostej u osób dorosłych – Stanowisko PTD 2015
Czytaj Dalej

Kodeks etyki zawodowej dietetyka
Czytaj Dalej

DIETETYK – profesjonalny doradca
Czytaj Dalej

Czy jedzenie śniadań może pomagać w nauce?
Czytaj Dalej

Witamina B12
Czytaj Dalej

Dieta cud, czyli marzenie każdej kobiety
Czytaj Dalej

Czy można jeść po godzinie 18?
Czytaj Dalej

Czy ziemniaki tuczą?
Czytaj Dalej

Nadmiar soli w diecie
Czytaj Dalej

Jak wygrać z monotonią w diecie?
Czytaj Dalej