WŁAŚCIWOŚCI MORWY BIAŁEJ

Morwą białą (Morus alba L.) naukowcy interesują się już od wielu lat. Z uwagi na właściwości hipoglikemiczne jest powszechnie stosowana w suplementach diety dedykowanych osobom z zaburzoną gospodarką węglowodanową.

Właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i antyoksydacyjne

Najcenniejszą częścią morwy są jej liście, to z nich pozyskuje się ekstrakt pełny substancji bioaktywnych o wielokierunkowym działaniu. Badania naukowe skupiają się przede wszystkim na jej potencjalnym wykorzystaniu w terapii cukrzycy, nowotworów, chorób układu krążenia, a także zaburzeniach układu nerwowego oraz depigmentacji skóry. Ekstrakty z liści morwy białej wykazują także działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne, m.in. przeciw Staphyloccocus czy Escherichia.

W liściach morwy znajduje się wiele rodzajów związków o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Polifenole obecne w tej roślinie mają zdolność do chelatacji prooksydacyjnych jonów metali, dzięki czemu hamują ich zdolność do generowania wolnych rodników.

Pomaga w regulacji zaburzeń gospodarki węglowodanowej

Najważniejszym związkiem bioaktywnym pozyskiwanym z morwy białej jest analog glukozy - 1-deoksynojirimycyna, w skrócie nazywany DNJ. Substancja ta jest inhibitorem takich enzymów jak alfa-glukozydaza, sacharaza i maltaza. DNJ oraz jego pochodne odpowiedzialne są za właściwości hipoglikemiczne morwy białej.

Właściwości morwy białej potwierdzono w wielu eksperymentach z udziałem zwierząt, a także ludzi. Badanie Kimura i wsp. wykazało, że do istotnego obniżenia stężenia glukozy we krwi niezbędne jest spożycie 0,8 lub 1,2 g sproszkowanych liści morwy białej, które zawierają odpowiednio 12 g i 18 g DNJ. Ciekawe wyniki badań otrzymali również Shaheena i wsp., którzy mierzyli poposiłkową glikemię u diabetyków po spożyciu herbaty z morwy białej. Grupę kontrolną stanowili pacjenci, którym do wypicia podano czarna herbatę. Diabetycy spożywający herbatę z morwy mieli nawet o 15% niższą glikemię na czczo oraz o 30% niższą glikemię poposiłkową w stosunku do grupy kontrolnej.

Morwa biała jako żywność funkcjonalna

Herbatę z morwy białej można stosować wspomagająco w leczeniu cukrzycy i zaburzeniach gospodarki węglowodanowej m.in. u osób otyłych i z nadwagą. Morwa reguluje nie tylko glikemię, ale jest również cenna z uwagi na silne właściwości antyoksydacyjne. Warto jednak, skonsultować jej przyjmowanie z lekarzem i monitorować stężenie glukozy po jej wprowadzeniu.


Wybrane piśmiennictwo:

  1. Banu S, Jabir NR, Manjunath NC, et al. Reduction of post-prandial hyperglycemia by mulberry tea in type-2 diabetes patients. Saudi Journal of Biological Sciences. 2015;22(1):32-36. doi:10.1016/j.sjbs.2014.04.005.
  2. Kimura T, Nakagawa K, Kubota H i wsp. Food-grade mulberry powder enriched with 1-deoxynojirimycin suppresses the elevation of postprandial blood glucose in humans. J Agric Food Chem. 2007; 11:5869-74.

PODOBNE ARTYKUŁY

Błonnik pokarmowy w profilaktyce i dietoterapii

BŁONNIK POKARMOWY W PROFILAKTYCE I DIETOTERAPII Konferencja Naukowo-Szkoleniowa „Błonnik pokarmowy w profilaktyce i dietoterapii”, odbyła się w Warszawie dnia 19 ...
Czytaj Dalej

Standardy postępowania dietetycznego w kardiologii – stanowisko PTD 2016

STANDARDY POSTĘPOWANIA DIETETYCZNEGO W KARDIOLOGII - STANOWISKO PTD 2016 Choroby układu sercowo-naczyniowego (ang. Cardiovascular Disease, CVD),  stanowią główną przyczynę zgonów, ...
Czytaj Dalej

Standardy leczenia dietetycznego otyłości prostej u osób dorosłych – Stanowisko PTD 2015

STANDARDY LECZENIA DIETETYCZNEGO OTYŁOŚCI PROSTEJ U OSÓB DOROSŁYCH - STANOWISKO PTD 2015 Polskie Towarzystwo Dietetyki zapoczątkowało publikację standardów leczenia dietetycznego ...
Czytaj Dalej

Kodeks etyki zawodowej dietetyka

KODEKS ETYKI ZAWODOWEJ DIETETYKA „Kodeks etyki zawodowej dietetyka Rzeczypospolitej Polskiej” został uchwalony przez Krajowy Zjazd Delegatów Polskiego Towarzystwa Dietetyki 20 ...
Czytaj Dalej

DIETETYK – profesjonalny doradca

DIETETYK - PROFESJONALNY DORADCA Dietetyk jest wykwalifikowanym specjalistą ochrony zdrowia, który posiada szeroką wiedzę w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego. Poprzez ...
Czytaj Dalej

Czy jedzenie śniadań może pomagać w nauce?

CZY JEDZENIE ŚNIADAŃ MOŻE POMAGAĆ W NAUCE? Śniadanie jako pierwszy, i za wielu dietetyków uważany jako najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dostarcza energii ...
Czytaj Dalej

Witamina B12

WITAMINA B12 Witamina B12 znana jest również pod nazwą kobalamina. Zaliczana jest do witamin z grupy B, które są rozpuszczalne w wodzie ...
Czytaj Dalej

Dieta cud, czyli marzenie każdej kobiety

DIETA CUD, CZYLI MARZENIE KAŻDEJ KOBIETY Media co jakiś czas przedstawiają nowe metody na zrzucenie zbędnych kilogramów bez wysiłku. “Jesz ...
Czytaj Dalej

Czy można jeść po godzinie 18?

CZY MOŻNA JEŚĆ PO GODZINIE 18? Mówi się „śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi” oraz „śniadanie ...
Czytaj Dalej

Czy ziemniaki tuczą?

CZY ZIEMNIAKI TUCZĄ? Z punktu widzenia żywieniowca, ziemniaki nie są zaliczane do grupy warzyw. Wynika to z faktu, że bogate są ...
Czytaj Dalej

Nadmiar soli w diecie

NADMIAR SOLI W DIECIE Sól, a w zasadzie sód potrzebny jest człowiekowi m.in. do utrzymania odpowiedniego ciśnienia krwi. W dużym uproszczeniu: ...
Czytaj Dalej

Jak wygrać z monotonią w diecie?

JAK WYGRAĆ Z MONOTONIĄ W DIECIE? Każdy miewa czasem problem z pomysłem na obiad lub śniadanie. Codziennie powtarzające się kanapki z żółtym ...
Czytaj Dalej