AKRYLAMID - JAK GO UNIKAĆ?

Akrylamid to związek chemiczny, który występuje głównie w żywności bogatej w skrobię, poddanej obróbce termicznej, takiej jak pieczenie, smażenie czy grillowanie. Powstaje na skutek reakcji pomiędzy cukrami redukującymi, a asparaginą w temperaturze powyżej 120 stopni C. Największą zawartość akrylamidu w produktach spożywczych stwierdza się w chipsach ziemniaczanych, kawie i frytkach.

Akrylamid to związek, którego spożycie jest prawdopodobnie powiązane z działaniem rakotwórczym, dlatego należy ograniczać jego powstawanie w żywności. Producenci żywności mogą kontrolować i starać się zmniejszyć poziom akrylamidu w produktach, jednak działania te mają charakter dobrowolny. Warto podkreślić, że powstawaniu tego związku można także zapobiegać podczas przyrządzania potraw w domu. 

Zalecenia amerykańskiej Agencja Żywności i Leków (FDA) zawierają informacje dotyczące przechowywania i obróbki żywności:

 - Ziemniaki należy przechowywać najlepiej w ciemnym, chłodnym miejscu, ale nie w lodówce, gdyż może to prowadzić do zwiększonego powstawania akrylamidu podczas obróbki.

- Przed smażeniem lub pieczeniem kawałki surowych ziemniaków można namoczyć w wodzie przez ok. 15-30 minut a następnie osuszyć. Dzięki temu podczas obróbki termicznej powstanie mniej akrylamidu.

- Najwięcej akrylamidu powstaje podczas smażenia ziemniaków, mniej podczas pieczenia ziemniaków w kawałkach, a najlepiej w całości. Podczas gotowania ziemniaków związek ten nie powstaje.

- Więcej akrylamidu tworzy się, gdy czas obróbki termicznej jest dłuższy a temperatura wyższa. Dlatego lepiej jest smażyć frytki do koloru żółto-złotego a nie brązowego. Także grzanki powinny mieć barwę jasno brązową, ponieważ ciemno-brązowe zawierają więcej akrylamidu.

PODOBNE ARTYKUŁY

Błonnik pokarmowy w profilaktyce i dietoterapii

BŁONNIK POKARMOWY W PROFILAKTYCE I DIETOTERAPII Konferencja Naukowo-Szkoleniowa „Błonnik pokarmowy w profilaktyce i dietoterapii”, odbyła się w Warszawie dnia 19 ...
Czytaj Dalej

Standardy postępowania dietetycznego w kardiologii – stanowisko PTD 2016

STANDARDY POSTĘPOWANIA DIETETYCZNEGO W KARDIOLOGII - STANOWISKO PTD 2016 Choroby układu sercowo-naczyniowego (ang. Cardiovascular Disease, CVD),  stanowią główną przyczynę zgonów, ...
Czytaj Dalej

Standardy leczenia dietetycznego otyłości prostej u osób dorosłych – Stanowisko PTD 2015

STANDARDY LECZENIA DIETETYCZNEGO OTYŁOŚCI PROSTEJ U OSÓB DOROSŁYCH - STANOWISKO PTD 2015 Polskie Towarzystwo Dietetyki zapoczątkowało publikację standardów leczenia dietetycznego ...
Czytaj Dalej

Kodeks etyki zawodowej dietetyka

KODEKS ETYKI ZAWODOWEJ DIETETYKA „Kodeks etyki zawodowej dietetyka Rzeczypospolitej Polskiej” został uchwalony przez Krajowy Zjazd Delegatów Polskiego Towarzystwa Dietetyki 20 ...
Czytaj Dalej

DIETETYK – profesjonalny doradca

DIETETYK - PROFESJONALNY DORADCA Dietetyk jest wykwalifikowanym specjalistą ochrony zdrowia, który posiada szeroką wiedzę w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego. Poprzez ...
Czytaj Dalej

Czy jedzenie śniadań może pomagać w nauce?

CZY JEDZENIE ŚNIADAŃ MOŻE POMAGAĆ W NAUCE? Śniadanie jako pierwszy, i za wielu dietetyków uważany jako najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dostarcza energii ...
Czytaj Dalej

Witamina B12

WITAMINA B12 Witamina B12 znana jest również pod nazwą kobalamina. Zaliczana jest do witamin z grupy B, które są rozpuszczalne w wodzie ...
Czytaj Dalej

Dieta cud, czyli marzenie każdej kobiety

DIETA CUD, CZYLI MARZENIE KAŻDEJ KOBIETY Media co jakiś czas przedstawiają nowe metody na zrzucenie zbędnych kilogramów bez wysiłku. “Jesz ...
Czytaj Dalej

Czy można jeść po godzinie 18?

CZY MOŻNA JEŚĆ PO GODZINIE 18? Mówi się „śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi” oraz „śniadanie ...
Czytaj Dalej

Czy ziemniaki tuczą?

CZY ZIEMNIAKI TUCZĄ? Z punktu widzenia żywieniowca, ziemniaki nie są zaliczane do grupy warzyw. Wynika to z faktu, że bogate są ...
Czytaj Dalej

Nadmiar soli w diecie

NADMIAR SOLI W DIECIE Sól, a w zasadzie sód potrzebny jest człowiekowi m.in. do utrzymania odpowiedniego ciśnienia krwi. W dużym uproszczeniu: ...
Czytaj Dalej

Jak wygrać z monotonią w diecie?

JAK WYGRAĆ Z MONOTONIĄ W DIECIE? Każdy miewa czasem problem z pomysłem na obiad lub śniadanie. Codziennie powtarzające się kanapki z żółtym ...
Czytaj Dalej