
AKRYLAMID - JAK GO UNIKAĆ?
Akrylamid to związek chemiczny, który występuje głównie w żywności bogatej w skrobię, poddanej obróbce termicznej, takiej jak pieczenie, smażenie czy grillowanie. Powstaje na skutek reakcji pomiędzy cukrami redukującymi, a asparaginą w temperaturze powyżej 120 stopni C. Największą zawartość akrylamidu w produktach spożywczych stwierdza się w chipsach ziemniaczanych, kawie i frytkach.
Akrylamid to związek, którego spożycie jest prawdopodobnie powiązane z działaniem rakotwórczym, dlatego należy ograniczać jego powstawanie w żywności. Producenci żywności mogą kontrolować i starać się zmniejszyć poziom akrylamidu w produktach, jednak działania te mają charakter dobrowolny. Warto podkreślić, że powstawaniu tego związku można także zapobiegać podczas przyrządzania potraw w domu.
Zalecenia amerykańskiej Agencja Żywności i Leków (FDA) zawierają informacje dotyczące przechowywania i obróbki żywności:
- Ziemniaki należy przechowywać najlepiej w ciemnym, chłodnym miejscu, ale nie w lodówce, gdyż może to prowadzić do zwiększonego powstawania akrylamidu podczas obróbki.
- Przed smażeniem lub pieczeniem kawałki surowych ziemniaków można namoczyć w wodzie przez ok. 15-30 minut a następnie osuszyć. Dzięki temu podczas obróbki termicznej powstanie mniej akrylamidu.
- Najwięcej akrylamidu powstaje podczas smażenia ziemniaków, mniej podczas pieczenia ziemniaków w kawałkach, a najlepiej w całości. Podczas gotowania ziemniaków związek ten nie powstaje.
- Więcej akrylamidu tworzy się, gdy czas obróbki termicznej jest dłuższy a temperatura wyższa. Dlatego lepiej jest smażyć frytki do koloru żółto-złotego a nie brązowego. Także grzanki powinny mieć barwę jasno brązową, ponieważ ciemno-brązowe zawierają więcej akrylamidu.
PODOBNE ARTYKUŁY

Błonnik pokarmowy w profilaktyce i dietoterapii
Czytaj Dalej

Standardy postępowania dietetycznego w kardiologii – stanowisko PTD 2016
Czytaj Dalej

Standardy leczenia dietetycznego otyłości prostej u osób dorosłych – Stanowisko PTD 2015
Czytaj Dalej

Kodeks etyki zawodowej dietetyka
Czytaj Dalej

DIETETYK – profesjonalny doradca
Czytaj Dalej

Czy jedzenie śniadań może pomagać w nauce?
Czytaj Dalej

Witamina B12
Czytaj Dalej

Dieta cud, czyli marzenie każdej kobiety
Czytaj Dalej

Czy można jeść po godzinie 18?
Czytaj Dalej

Czy ziemniaki tuczą?
Czytaj Dalej

Nadmiar soli w diecie
Czytaj Dalej

Jak wygrać z monotonią w diecie?
Czytaj Dalej