NADMIAR SOLI W DIECIE

Sól, a w zasadzie sód potrzebny jest człowiekowi m.in. do utrzymania odpowiedniego ciśnienia krwi. W dużym uproszczeniu: sód podnosi ciśnienie krwi, a potas je obniża. Statystyczny Polak zjada ok. 2-3 razy więcej soli niż jest to zalecane. A ile powinien spożywać? Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie do 5 g soli dziennie, czyli 1 płaską łyżeczkę. Jest to ilość soli, pochodząca zarówno z produktów świeżych, przetworzonych, przyprawiania potraw oraz dosalania na talerzu.

Producenci na etykietach nie zawsze podają ilość soli w produkcie, ale za to informują o zawartości w nim sodu. Aby łatwo przeliczać sól na sód i odwrotnie, warto zapamiętać że 1 g sodu odpowiada 2,5 g soli.

Sól to nie tylko ta biała substancja, którą przyprawiamy potrawy. Sól/sód znajduje się w dużych ilościach także w wielu przetworzonych produktach tj. wędlinach, serach, wędzonych rybach, czy też warzywach konserwowych. Okazuje się jednak, że aż 60% dziennego spożycia soli pochodzi z dosalania przy stole. Warto również podkreślić, że jednym z głównych źródeł soli w diecie Polaków jest pieczywo.

Sięgając po solniczkę, warto zastanowić się czy zamiast soli nie zastosować innych przypraw, które urozmaicą smak potrawy np. świeżej bazylii, pietruszki, koperku czy oregano.

Oczywistym jest fakt, że osoby lubiące słone potrawy z dnia na dzień nie zrezygnują z dosalania. Ale małymi krokami - jest to do zrobienia! Nasze kubki smakowe szybko zaadoptują się do tolerowania mniej słonych dań. Proces ten trwa około 2-3 tygodni. Warto podjąć to wyzwanie dla zdrowia.

PODOBNE ARTYKUŁY

Błonnik pokarmowy w profilaktyce i dietoterapii

BŁONNIK POKARMOWY W PROFILAKTYCE I DIETOTERAPII Konferencja Naukowo-Szkoleniowa „Błonnik pokarmowy w profilaktyce i dietoterapii”, odbyła się w Warszawie dnia 19 ...
Czytaj Dalej

Standardy postępowania dietetycznego w kardiologii – stanowisko PTD 2016

STANDARDY POSTĘPOWANIA DIETETYCZNEGO W KARDIOLOGII - STANOWISKO PTD 2016 Choroby układu sercowo-naczyniowego (ang. Cardiovascular Disease, CVD),  stanowią główną przyczynę zgonów, ...
Czytaj Dalej

Standardy leczenia dietetycznego otyłości prostej u osób dorosłych – Stanowisko PTD 2015

STANDARDY LECZENIA DIETETYCZNEGO OTYŁOŚCI PROSTEJ U OSÓB DOROSŁYCH - STANOWISKO PTD 2015 Polskie Towarzystwo Dietetyki zapoczątkowało publikację standardów leczenia dietetycznego ...
Czytaj Dalej

Kodeks etyki zawodowej dietetyka

KODEKS ETYKI ZAWODOWEJ DIETETYKA „Kodeks etyki zawodowej dietetyka Rzeczypospolitej Polskiej” został uchwalony przez Krajowy Zjazd Delegatów Polskiego Towarzystwa Dietetyki 20 ...
Czytaj Dalej

DIETETYK – profesjonalny doradca

DIETETYK - PROFESJONALNY DORADCA Dietetyk jest wykwalifikowanym specjalistą ochrony zdrowia, który posiada szeroką wiedzę w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego. Poprzez ...
Czytaj Dalej

Czy jedzenie śniadań może pomagać w nauce?

CZY JEDZENIE ŚNIADAŃ MOŻE POMAGAĆ W NAUCE? Śniadanie jako pierwszy, i za wielu dietetyków uważany jako najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dostarcza energii ...
Czytaj Dalej

Witamina B12

WITAMINA B12 Witamina B12 znana jest również pod nazwą kobalamina. Zaliczana jest do witamin z grupy B, które są rozpuszczalne w wodzie ...
Czytaj Dalej

Dieta cud, czyli marzenie każdej kobiety

DIETA CUD, CZYLI MARZENIE KAŻDEJ KOBIETY Media co jakiś czas przedstawiają nowe metody na zrzucenie zbędnych kilogramów bez wysiłku. “Jesz ...
Czytaj Dalej

Czy można jeść po godzinie 18?

CZY MOŻNA JEŚĆ PO GODZINIE 18? Mówi się „śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi” oraz „śniadanie ...
Czytaj Dalej

Czy ziemniaki tuczą?

CZY ZIEMNIAKI TUCZĄ? Z punktu widzenia żywieniowca, ziemniaki nie są zaliczane do grupy warzyw. Wynika to z faktu, że bogate są ...
Czytaj Dalej

Nadmiar soli w diecie

NADMIAR SOLI W DIECIE Sól, a w zasadzie sód potrzebny jest człowiekowi m.in. do utrzymania odpowiedniego ciśnienia krwi. W dużym uproszczeniu: ...
Czytaj Dalej

Jak wygrać z monotonią w diecie?

JAK WYGRAĆ Z MONOTONIĄ W DIECIE? Każdy miewa czasem problem z pomysłem na obiad lub śniadanie. Codziennie powtarzające się kanapki z żółtym ...
Czytaj Dalej