
SAŁATKA OWOCOWA NA DESER
Doskonałą alternatywą dla deserów w postaci ciastek czy innych wypieków są sałatki owocowe. Dowolność łączenia różnego rodzaju owoców daje nieograniczone możliwości w kreowaniu wielu ciekawych smaków.
Oprócz świeżych owoców możemy też wykorzystać te z puszki, suszone, a nawet ugrillowane, które będą bardziej delikatne i aromatyczne. Korzystając z owoców z puszki, należy pamiętać o tym, że zazwyczaj zawierają one więcej cukru, dlatego ich dodatek do sałatki powinien być niewielki.
Do sałatki owocowej można dodać też niektóre warzywa. Świetnie komponują się ogórek, pomidor i awokado. Dobrym pomysłem jest połączenie arbuza z pomidorem. Aby sałatka była jeszcze bardziej aromatyczna, można skropić ją sokiem z cytryny albo użyć przypraw i ziół. Imbir i cynamon mogą nadać sałatce trochę ostrzejszy charakter, a liście świeżej mięty lub bazylii sprawią, że będzie ona bardziej orzeźwiająca. Owoce można połączyć dressingiem na bazie jogurtu z wanilią lub odrobiną miodu.
Gdy chcemy wzbogacić sałatkę w białko, dobrym pomysłem będą różne nasiona i orzechy, które warto wcześniej uprażyć. Ważne jest też to, jak podamy sałatkę. Miska to oczywisty wybór, ale w pucharku lub kieliszku owoce będą prezentowały się dużo wykwintniej. Można też wykorzystać wydrążoną skórkę owoców, na przykład przekrojonego na pół grejpfruta czy melona.
PODOBNE ARTYKUŁY

Błonnik pokarmowy w profilaktyce i dietoterapii
Czytaj Dalej

Standardy postępowania dietetycznego w kardiologii – stanowisko PTD 2016
Czytaj Dalej

Standardy leczenia dietetycznego otyłości prostej u osób dorosłych – Stanowisko PTD 2015
Czytaj Dalej

Kodeks etyki zawodowej dietetyka
Czytaj Dalej

DIETETYK – profesjonalny doradca
Czytaj Dalej

Czy jedzenie śniadań może pomagać w nauce?
Czytaj Dalej

Witamina B12
Czytaj Dalej

Dieta cud, czyli marzenie każdej kobiety
Czytaj Dalej

Czy można jeść po godzinie 18?
Czytaj Dalej

Czy ziemniaki tuczą?
Czytaj Dalej

Nadmiar soli w diecie
Czytaj Dalej

Jak wygrać z monotonią w diecie?
Czytaj Dalej