
CZY JEDZENIE ŚNIADAŃ MOŻE POMAGAĆ W NAUCE?
Śniadanie jako pierwszy, i za wielu dietetyków uważany jako najważniejszy posiłek w ciągu dnia, dostarcza energii i niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Właściwie zbilansowane, pozwala na lepszą kontrolę apetytu a tym samym na utrzymanie prawidłowej masy ciała. Badania naukowe wykazały, że regularne spożywanie śniadań zwiększa zdolności poznawcze i koncentrację, co jest bardzo istotne szczególnie w przypadku dzieci i młodzieży uczestniczących w porannych lekcjach w szkole. Ponadto jedzenie śniadań ma pozytywny wpływ na pamięć krótkotrwałą, pracę umysłową, funkcje psychospołeczne i wzrost energii fizycznej. Naukowcy dowodzą również, że regularne spożywanie śniadań reguluje metabolizm i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca w przyszłości.
Niejedzenie śniadań i wynikające z tego ciągłe podjadanie różnych przekąsek może zwiększyć ryzyko rozwoju cukrzycy i chorób układu sercowo-naczyniowego. Ponadto pomijanie pierwszego posiłku w ciągu dnia może skutkować wzrostem ryzyka wystąpienia nadwagi, a także spadkiem koncentracji umysłowej. Sprzyja również występowaniu zasłabnięć, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia.
W skład prawidłowo zbilansowanego śniadania powinny wchodzić zarówno węglowodany (najlepiej pełnoziarniste pieczywo lub płatki), białko (źródłem białka mogą być produkty mleczne, chude wędliny lub warzywa strączkowe), jak i tłuszcze. W śniadaniu nie może również zabraknąć warzyw i/lub owoców, które powinny być składnikiem każdego posiłku w ciągu dnia.
Ze wszystkich produktów śniadaniowych, szczególną uwagę warto zwrócić na płatki śniadaniowe, które są często spożywane przez Polaków, a ich asortyment jest bardzo szeroki. Wśród płatków znajdziemy, zarówno płatki naturalne z pełnego ziarna zbóż, otręby, musli z dodatkiem orzechów i suszonych owoców, a także liczne płatki i kuleczki ze znacznym dodatkiem cukru. Które płatki wybrać? Te, które w swoim składzie nie mają cukru, sztucznych aromatów, barwników i utwardzonych/uwodornionych tłuszczów roślinnych. Można również samodzielnie przygotować mieszankę musli, wystarczy wymieszać ulubione płatki, orzechy, ziarna i owoce. Warto także zasięgnąć porady dietetyka, który przygotuje wiele propozycji śniadań, nie tylko smacznych, ale i prawidłowo zbilansowanych.
PODOBNE ARTYKUŁY

Błonnik pokarmowy w profilaktyce i dietoterapii
Czytaj Dalej

Standardy postępowania dietetycznego w kardiologii – stanowisko PTD 2016
Czytaj Dalej

Standardy leczenia dietetycznego otyłości prostej u osób dorosłych – Stanowisko PTD 2015
Czytaj Dalej

Kodeks etyki zawodowej dietetyka
Czytaj Dalej

DIETETYK – profesjonalny doradca
Czytaj Dalej

Czy jedzenie śniadań może pomagać w nauce?
Czytaj Dalej

Witamina B12
Czytaj Dalej

Dieta cud, czyli marzenie każdej kobiety
Czytaj Dalej

Czy można jeść po godzinie 18?
Czytaj Dalej

Czy ziemniaki tuczą?
Czytaj Dalej

Nadmiar soli w diecie
Czytaj Dalej

Jak wygrać z monotonią w diecie?
Czytaj Dalej