CUKRZYCA Dietoprofilaktyka i dietoterapia CO TO JEST INDEKS GLIKEMICZNY? W wyniku spożycia cukrów, wzrasta stężenie glukozy we krwi. Jednak tempo wzrostu glikemii uwarunkowane jest m.in. rodzajem spożytych węglowodanów. Na początku lat osiemdziesiątych David Jenkins i wsp. ocenił wpływ kilkudziesięciu produktów spożywczych, a także cukrów prostych... CO TO JEST ŁADUNEK GLIKEMICZNY? Produkty spożywcze charakteryzują się różną zawartością węglowodanów, dlatego też prócz indeksu glikemicznego, wprowadzono pojęcie ładunku glikemicznego (z ang. Glicaemic load, GL). Definicja ta określa odpowiedź glikemiczną organizmu po spożyciu określonej miarowo porcji żywności. WŁAŚCIWOŚCI MORWY BIAŁEJ Morwą białą (Morus alba L.) naukowcy interesują się już od wielu lat. Z uwagi na właściwości hipoglikemiczne jest powszechnie stosowana w suplementach diety dedykowanych osobom z zaburzoną gospodarką węglowodanową.