Przeskocz do treści
PORTAL DIETETYKA
Szukaj
  • AKTUALNOŚCI
  • ZDROWE ODŻYWIANIE
  • DIETOPROFILAKTYKA I DIETOTERAPIA
  • DIETY
  • KALKULATORY
  • Szukaj

CUKRZYCA

Dietoprofilaktyka i dietoterapia

CO TO JEST INDEKS GLIKEMICZNY?

W wyniku spożycia cukrów, wzrasta stężenie glukozy we krwi. Jednak tempo wzrostu glikemii uwarunkowane jest m.in. rodzajem spożytych węglowodanów. Na początku lat osiemdziesiątych David Jenkins i wsp. ocenił wpływ kilkudziesięciu produktów spożywczych, a także cukrów prostych...

CO TO JEST ŁADUNEK GLIKEMICZNY?

Produkty spożywcze charakteryzują się różną zawartością węglowodanów, dlatego też prócz indeksu glikemicznego, wprowadzono pojęcie ładunku glikemicznego (z ang. Glicaemic load, GL). Definicja ta określa odpowiedź glikemiczną organizmu po spożyciu określonej miarowo porcji żywności.

WŁAŚCIWOŚCI MORWY BIAŁEJ

Morwą białą (Morus alba L.) naukowcy interesują się już od wielu lat. Z uwagi na właściwości hipoglikemiczne jest powszechnie stosowana w suplementach diety dedykowanych osobom z zaburzoną gospodarką węglowodanową.

 

© 2021 • PORTAL DIETETYKA
Przewiń do początku
Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych oraz funkcjonalnych.ZgodaPolityka cookies