Przeskocz do treści
PORTAL DIETETYKA
Szukaj
  • AKTUALNOŚCI
  • ZDROWE ODŻYWIANIE
  • DIETOPROFILAKTYKA I DIETOTERAPIA
  • DIETY
  • KALKULATORY
  • Szukaj

DIETOPROFILAKTYKA I DIETOTERAPIA

 

OTRĘBY OWSIANE OBNIŻAJĄ CHOLESTEROL?

Dieta bogata w błonnik pokarmowy zmniejsza ryzyko nie tylko nadwagi i otyłości czy cukrzycy, ale również chorób układu sercowo-naczyniowego. Szczególnie rozpuszczalne frakcje błonnika wykazują korzystny wpływ na gospodarkę lipidową organizmu człowieka. Ich dobrym źródłem są otręby owsiane.

CZERWONY RYŻ POMAGA OBNIŻYĆ CHOLESTEROL

Choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę zgonów w Polsce. Jak wykazały wyniki badania NATPOL 2011, na hipercholesterolemię choruje około 18 milionów dorosłych Polaków. I tylko u 8% pacjentów leczenie wysokiego stężenia cholesterolu jest skuteczne. A należy podkreślić, że dyslipidemie są jednym z

DLACZEGO WARTO JEŚĆ ORZECHY?

Właściwości prozdrowotne orzechów wykazano w wielu publikacjach naukowych. Ich korzystne działania podkreśla się przede wszystkim w kontekście dietoprofilaktyki i dietoterapii chorób układu krążenia.

CO TO JEST INDEKS GLIKEMICZNY?

W wyniku spożycia cukrów, wzrasta stężenie glukozy we krwi. Jednak tempo wzrostu glikemii uwarunkowane jest m.in. rodzajem spożytych węglowodanów. Na początku lat osiemdziesiątych David Jenkins i wsp. ocenił wpływ kilkudziesięciu produktów spożywczych, a także cukrów prostych...

CO TO JEST ŁADUNEK GLIKEMICZNY?

Produkty spożywcze charakteryzują się różną zawartością węglowodanów, dlatego też prócz indeksu glikemicznego, wprowadzono pojęcie ładunku glikemicznego (z ang. Glicaemic load, GL). Definicja ta określa odpowiedź glikemiczną organizmu po spożyciu określonej miarowo porcji żywności.

ŻYCIE BEZ LAKTOZY

Nietolerancja laktozy jest dosyć istotnym problemem klinicznym, dane epidemiologiczne pokazują, że z trawieniem tego cukru zmagać się może nawet 37% Polaków. Laktoza rozkładana jest w jelicie przez enzym laktazę, który znajduje się na szczycie enterocytów. U części osób następuje niedobór lub zanik tego enzymu.

© 2021 • PORTAL DIETETYKA
Przewiń do początku
Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach statystycznych oraz funkcjonalnych.ZgodaPolityka cookies