ZDROWE ODŻYWIANIE Zalecenia żywieniowe NADMIAR SOLI W DIECIE Sól, a w zasadzie sód potrzebny jest człowiekowi m.in. do utrzymania odpowiedniego ciśnienia krwi. W dużym uproszczeniu: sód podnosi ciśnienie krwi, a potas je obniża. Statystyczny Polak zjada ok. 2-3 razy więcej soli niż jest to zalecane. ILE KALORII MI POTRZEBA? Energia niezbędna jest nie tylko do codziennej aktywności związanej z czynnością zawodową, obowiązkami domowymi czy uprawianiem sportu, ale także do przebiegu wszystkich procesów biochemicznych, które cały czas zachodzą w organizmie człowieka. Dostarczenie optymalnej ilości energii każdego dnia, wraz z niezbędnymi składnikami odżywczymi, zapewnia utrzymanie dobrego stanu zdrowia. WAPŃ - CZY MOŻE MI GO BRAKOWAĆ 3 września 2013 roku na spotkaniu ekspertów towarzystw i instytutów naukowych, zorganizowanym przez Komitet Żywienia Człowieka PAN oraz Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych ustalono „Stanowisko zespołu ekspertów dotyczące zapobiegania niedoborom wapnia w diecie Polaków oraz roli produktów mlecznych, w tym jogurtu, w zdrowym żywieniu”: ROZKŁAD POSIŁKÓW I ICH KALORYCZNOŚCI W CIĄGU DNIA Nieodzownym elementem zasad prawidłowego żywienia jest regularność w spożywaniu posiłków. Powinny być one zbilansowane pod kątem wartości odżywczej i potrzeb żywieniowych danej osoby. MAM OCHOTĘ NA COŚ "MAŁEGO", CZYLI MIEJSCE PRZEKĄSEK W DIECIE OKIEM EKSPERTÓW Prawidłowo zbilansowana dieta to jeden z warunków do zachowania zdrowia i przeciwdziałania chorobom cywilizacyjnym, w dużej mierze dietozależnym. W codziennej praktyce zawodowej dietetyk przygląda się wielu różnym zachowaniom i nawykom żywieniowym swoich pacjentów.